«Це рейдерське захоплення». Митрополит Філарет прокоментував випадок із переходом парафії у Дрогобичі

2069 0
Рішення про перехід храму в Дрогобичі з МП до ПЦУ прийняла міськрада, однак Філарет вважає, що зробити це мала сама громада.
Митрополит Львівський і Галицький Філарет (Кучеров)

Митрополит Львівський і Галицький Філарет (Кучеров)

Митрополит Філарет (Кучеров) вважає, що у храмі Святого Йова Почаївського в Дрогобичі відбулося рейдерське захоплення. Зазначимо, що храм належав до Московського патріархату, він офіційно перейшов до ПЦУ. Відповідне рішення прийняли в Дрогобицькій міськраді 25 травня. Настоятель церкви Микола Мандзюк і далі вів діяльність попри раніше звернення парафіян щодо переходу до ПЦУ. 

«Громаду нашої церкви в неділю не пустили до храму. Зачинили браму, на територію зайшла група священників ПЦУ і розпочала богослужіння з невеликою кількістю людей. Громада відійшла від храмової споруди і продовжила своє служіння в хаті священника. У церкві залишилося п’ятеро-семеро людей, а в хаті священника – 100-150. Це я вважаю рейдерським захопленням», – каже він. 

Читайте також: Що відбулося із УПЦ МП? Інтерв’ю з митрополитом Філаретом

Філарет вважає, що це деструктивний вплив на життя Церкви. Якщо будуть так робити далі, то ніякого єднання не буде, ніякого діалогу. Треба чітко ставити питання: захопити дві-три громади чи тиснути на священника. 

«Пригадую, коли місцева влада в районі, у місті, в селі починала тиснути на священника щодо переходу до ПЦУ. Були й такі переходи, коли священник залишав громаду і йшов. Громада переходила, але розвалювалася, розділялася надвоє – частина людей залишалася в нашій Церкві, а частина переходила в ПЦУ. Це розділення громади, ворогування». 

За його словами, рішення про перехід церкви з МП до ПЦУ релігійні громади мають ухвалювати самостійно, адже вони заснували громаду. 

«Були громади, які в неділю проводили збори, зачиняли храми і одностайно чи за винятком двох-трьох або п’яти сімей ухвалювали рішення про перехід до ПЦУ», – пояснює Філарет. 

Він також додає, що до початку війни на Донбасі Львівська єпархія УПЦ налічувала 70 парафій, а зараз – 25. З початком війни була перша хвиля, друга хвиля – після надання томосу ПЦУ, зараз триває третя хвиля, коли громади ухвалюють рішення про перехід до ПЦУ. 

Читайте також: Тут моляться за патріарха Кирила. Як у Львові живе РПЦ

Нагадаємо, що у Дрогобичі храм Св. Іова Почаєвського на вул. Трускавецька, 56, що належав до московського патріархату, офіційно перейшов до Православної Церкви України наприкінці травня. Відповідне рішення прийняли у Дрогобицькій міській раді. Рішення про перехід церкви ухвалили на основі численних вимог громади, звернень прихожан храму та мешканців вулиці Трускавецької, на якій розташована будівля. Парафіяни вже раніше заявляли про своє бажання перейти до ПЦУ, однак настоятель храму Микола Мандзюк категорично відмовляв. На комісії, яка ухвалювала рішення перехід, священник також намагався захистити свою позицію.

Також зазначимо, що за місяць до повномасштабного вторгнення росії в Україну Tvoemisto.tv підготувало розлогий аналітичний матеріал про те, як живе російська церква у Львові. Ми ставили запитання, хто очолює цю структуру, який вплив вона мала на українську армію, що говорять про війну її очільники. Митрополит Філарет (Кучеров) пообіцяв, що повернеться до Львова у березні і дасть нашому виданню інтерв’ю. Розмову ми записали лише зараз, коли в країні йде повномасштабна війна. Інтерв’ю з Філаретом читайте тут.

Роман Тищенко-Ламанський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!