Це щось демонічне. Звідки прийшов Геловін і чим його варто замінити

2251 0
У світських реаліях Геловін став елементом «страшилки», що поширився через культуру Голлівуду, фільми та хоррори.
Photo by natary t on Unsplash

Photo by natary t on Unsplash

Геловін – це світське свято із релігійним корінням. Свято пов’язане із англо-сакською традицією святкування. Саме ж воно з’явилося під впливом протестантського мислення та стало популярним завдяки сучасній субкультурі.

Як повідомив у коментарі Тvoemisto.tv отець Ігор Гнюс ОР, настоятель каплиці Розена, походження назви Геловіну є християнським. All Hallows – це є староанглійська етимологія всіх святих. У той же час All Hallows Even є днем перед святом Всіх святих. Скорочено – Hallowe’en. Йдеться про похід чи процесію всіх святих.

Читайте також: Чи можна християнам святкувати Геловін. Відеопояснення священника

У світських реаліях це стало елементом «страшилки», що поширився через культуру Голлівуду, фільми та хоррори. Притягування до спотвореного, нелюдського – це протилежне обличчю людини, як обличчю святого. Це щось демонічне, щоби відвести увагу людей від всього прекрасного, від чеснот і краси до спотвореного. 

Західна Церква згадує Всіх святих 1 листопада. 2 листопада є спомин всіх вірних померлих. У ці дні вартувало б відвідати цвинтар, прибрати могилу і принести живі квіти та лампадки. Це є виразом віри у Воскресіння. Лампада зі свічкою показує віру у вічне життя. 

«У нашій культурі та нашій католицькій цивілізації місцем для маскараду є час Різдва. У християн є традиція колядування, вертепу – цілого театрального дійства. У дітей варто було б питати, що вони роблять і пояснювати їм нонсенс Геловіну. Можна представити їм це як щось недоречне, те, що взагалі не виражає суті святкування. Якщо ходити перевдягнутим по квартирам людей, то чого варто очікувати: благословення, налякати когось чи отримати цукерки?», – закликав отець.

Детальніше про те, звідки взялася традиція маскарадів та вечірок у цей день, та який сенс у цьому святі був початково, і як натомість потрібно сприймати мистецтво смерті, читайте у матеріалі.

Роман Тищенко (Ламанський)


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!