«Це внутрішньоукраїнська війна». Росія відповіла Зеленському про прямі переговори щодо Донбасу

1599 0
Речник Путіна вважає, що війна на Донбасі є предметом «переговорів українців з українцями».

Війна на Донбасі є внутрішньоукраїнською, тому переговори про розв’язання конфлікту мають вестися між українцями, без участі Москви. Про це заявив речник Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи заяву українського президента Володимира Зеленського про необхідність прямих переговорів з російським лідером Володимиром Путіним, повідомляє Радіо Свобода.

Читайте також: Подвійне громадянство, економічний паспорт і зарплати лікарів. Про що говорив Зеленський у Раді

«Війна на Донбасі є внутрішньоукраїнською, ми знаємо про спроби представити Росію як учасницю цього конфлікту. Це не так… Зупинити війну на Донбасі можна лише шляхом переговорів українців з українцями. Це громадянська війна, яка була спровокована відомими подіями 2014 року», – стверджує представник Кремля.

За словами речника Путіна, Росія зі свого боку вживає всіх зусиль, щоб допомогти Україні врегулювати конфлікт на Донбасі. Зокрема, працює у нормандському форматі, будучи прихильною до нього і до мінських домовленостей. Тому очікує, щоб Україна врегулювала взяті на себе зобов’язання.

Читайте також: «Далі знову буде ескалація». Аналітик про загрозу російського вторгнення

Зазначимо, що під час послання до парламенту сьогодні, 1 грудня український глава держави Володимир Зеленський сказав, що збройний конфлікт на Донбасі неможливо розв’язати без прямих переговорів з Росією. З його слів, деякі внутрішні політичні сили (маючи на увазі фракцію «Європейської Солідарності»), не підтримують таких дій.

Про можливу зустріч президентів України та Росії почали говорити ще навесні 2021 року. Тоді Володимир Зеленський заявляв, що готовий зустрітися з російським лідером у будь-якій точці українського Донбасу. Однак згодом Росія заперечила можливість переговорів, аргументуючи, що глава України говоритиме про Крим, тоді як для Кремля там немає теми для обговорення. Також Росія відкидає факт збройної підтримки бойовиків на Донбасі.

Читайте також: «Час перевірити бомбосховища і плани евакуації з будинків». Експерт – про загрозу з боку Росії

Додамо, що переговори у нормандському форматі, за участі також Франції і Німеччини, відбуваються протягом семи років, з червня 2014 року.

Нагадамєо, що Tvoemisto.tv поспілкувалося з політологом-активістом, асоційованим дослідником Аналітичного центру УКУ Остапом Кривдиком про те, які Україна винесла уроки після окупації Донбасу і анексії Криму, чи готова до сучасних провокацій і чи криза на білорусько-польському кордоні є частиною перевірки плану російського вторгнення в Україну. Також аналітик розповів, чи США та Європа одностайні у підтримці України у разі прямої агресії Росії.

Через загрозу російської інтервенції у Львові хочуть створити концепцію тероборони. Депутати Львівської міської ради пропонують підготуватися до ймовірної загрози повномасштабної російської інтервенції, про яку попереджають фахівці зі США та українська розвідка. Йдеться про роботу з навчальними закладами, перевірку укриттів цивільного захисту, а також напрацювання концепції територіальної оборони Львова.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!