Центр протидії дезінформації спростував фейки про вручення повісток

3460 0
Чи можна вручати повістки на вулиці та чи врятує неявка у військкомат.
Фото:  GETTY IMAGES

Фото: GETTY IMAGES

Вручення повістки на вулиці або на блокпосту не суперечить закону, а за неявку до військкомату без поважних причин передбачено адміністративне покарання. У центрі протидії дезінформації при РНБО спростували фейки щодо вручення повісток чоловікам під час загальної мобілізації.

Зокрема, згідно з чинним законодавством, громадяни України отримують повістки про призов на військову службу не лише за місцем проживання, роботи, а й на вулицях або ж на блокпостах. Такий формат не суперечить закону.

Читайте також: Скільки ухилянтів від мобілізації та спроб незаконно перетнути кордон виявили на Львівщині

Ще одне хибне твердження, що чоловіки повинні відправлятися на фронт відразу після вручення повістки. Насправді у повістці визначається дата і час прибуття до територіального центру комплектування для проходження військово-лікарської комісії. Вручення повістки не означає мобілізацію. Насамперед виклик до військкомату – для перевірки даних громадянина і визначення його придатності до служби.

Також чимало людей вважають, що якщо викинути повістку та сховатися десь в селі, тоді ніхто не зможе знайти їх. У Центрі протидії дезінформації наголошують, що за неявку до військкомату без поважних причин передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу від 1700 до 3400 грн. А за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації загрожує кримінальна відповідальність від 3 до 5 років.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv зібрало найважливіші питання щодо загальної мобілізації, кому і де можуть вручати повістки, які бувають повістки, як мобілізують жінок та хто не підлягає мобілізації.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!