Ціль – не впасти або як криза вплинула на ІТ-сферу у Львові

4433 0
У Львові налічується понад 450 ІТ-компаній, в яких працюють близько 25 тисяч спеціалістів.
Фото: Austin Distel, Un Plash

Фото: Austin Distel, Un Plash

Львівські ІТ-компанії виходитимуть на роботу імовірно по третині працівників. І хоча продуктивність роботи не зменшилася, дистанційна робота у довгостроковій перспективі матиме свої негативні наслідки. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповів СЕО Львівського ІТ-Кластеру Степан Веселовський.

Читайте також: Те, що допоможе знайти роботу. Чому у часи змін особливо учаси змін м'які навички

«Режим роботи компаній з дому показав свою ефективність. Продуктивність залишилася на тому ж рівні або навіть трішки виросла, тому поспіху немає. Але, звичайно, робота з дому у довгостроковій перспективі накладає негативний відбиток», – розповів Степан Веселовський.

Наразі немає консолідованої позиції щодо повернення в офіс, каже співрозмовник. Але очевидно, що команди виходитимуть частинами.

«З липня компанії планують повертатися в офіс. Повернення відбуватиметься командами. Якщо взяти гіпотетичну змодельовану ситуацію, то 25% можуть вийти вкінці червня, 25% у липні, 25% у серпні тощо», – зазначив СЕО Львівського ІТ-Кластеру.

Наразі офіси простоюють, кілька людей таки забезпечують роботу серверів. Хоча є і такі, що звільнили приміщення – через те, що орендодавці не погоджувались зменшити оренду.

«Орендодавці у більшості пішли назустріч щодо зменшення оренди на період карантину. Репутація тих, хто не пішов, думаю, на ринку знизиться. Були компанії, які прийняли рішення з’їхати з офісу після того, як їм відмовили переглянути вартість оренди, і по завершенню шукати новий. Якщо немає розуміння, то краще шукати орендодавця як партнера в іншому місці», – каже Степан Веселовський.

Тому на сайтах нерухомості з’явилися оголошення про оренду колишніх IT-офісів. «Що ж, успіху у пошуку нових орендарів у такий час. Адже ми всі в одному човні. Я не думаю, що буде черга до того офісу після карантину», – прокоментував СЕО Львівського ІТ-Кластеру.

Читайте також: Online People. Як за три дні перевести команду на дистанційну роботу

Криза торкнулася і ІТ-сфери. Певне просідання ринку уже є. Частина замовників вирішила призупинити реалізацію та розвиток своїх проєктів. Але яким є це просідання ще важко сказати.

«Було б неправдою, якби я сказав, що криза не торкнулася ІТ. Самі розуміємо, що великий сектор економіки потрапив під повне закриття, як от туризм, авіаперевезення та ще низка індустрій, які були великими замовниками. Відповідно, зупинення світового туризму та авіаперельотів, позначилося на ІТ, тому певні просідання ринку є. Наразі рано говорити, яким воно є. Багато індустрій, яких криза прямо не зачепила, вирішили почекати, призупинити реалізацію, розвиток проектів, щоб побачити, що буде далі», – розповів Степан Веселовський.

Він додав, що ціллю ІТ-індустрії є зберегти минулорічний результат, ціллю є не впасти, не те, щоб продемонструвати ріст.

Але зміни відчуваються у кожному бізнесі.

«Ця криза торкнеться кожного, якщо вже не торкнулася. До кінця року її відчує кожен», – зрезюмував він.

Зазначимо, що у  Львові в 2019 році ІТ-індустрія представлена 461 компанією, в яких працює в межах 24 — 25 тис. спеціалістів.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!