Ціни на фрукти та ягоди у Львові зросли вдвічі. Огляд та причини

4848 0
Пропозиція полуниці і черешні є істотно меншою, ніж у попередні роки, тому і ціни високі.
Фото: Рixabay.com

Фото: Рixabay.com

Ціни на фрукти та ягоди на ринку знаходяться на історично високих рівнях. Найбільше зросли ціни на полуницю – у понад два рази. Про це повідомила сьогодні, 4 червня, Українська плодоовочева асоціація.

Читайте також: Руйнівники міфів: Уляна Супрун про фрукти

Як розповіла у коментарі Тvoemisto.tv керівниця департаменту «Маркетинг-Аналітика» оптового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман, на початок червня пропозиція полуниці та черешні є найменшою за останні 5 років. А імпортна черешня у 3 рази дорожча, ніж українська. Це при тому, що у попередні роки українська черешня повністю заміщувала імпорт вже у середині травня.

Малина, лохина, порічки, ожина на ринку наразі лише імпортні.

«Сьогодні ціни на літні фрукти є найвищими за останні роки. Щодо полуниці в цей час, то у попередні роки ми мали ціну 27-35 грн за кг. Сьогодні в нас на майданчику полуниця коштує 70 грн за кг», – розповіла Тетяна Гетьман.

За її словами, пропозиція полуниці на 40% менша, ніж минулого року, а черешні у рази менше, тому і ціни високі.

Також ціни є рекордно високі на яблука через обмежений імпорт та запізнілий старт ягідного сезону. Тепер кілограм яблук коштує більше, ніж долар.  

Також ціни зумовлені не найкращим врожаєм через несприятливі погодні умови.

Через холодну весну у господарствах Півдня та Закарпаття ягода дуже повільно визрівала. А дехто взагалі втратив значну частину врожаю через приморозки.

«Були приморозки, тому зменшився врожай ранньої ягоди. Не вистачає сонця, ягода швидше псується, черешня тріскає і гниє дуже швидко. Якість ягоди страждає і пропозиція на ринку досить низька», – прокоментувала представниця «Шувару».

Читайте також: Чи передається коронавірус через продукти та їжу. Пояснення медиків

За її прогнозом, ціни на інші фрукти із південних регіонів, зокрема на абрикоси, також будуть найвищими за останні три роки.

Полуниця на ринку коштує 70-80 грн/кг, черешню продають по 60 грн/кг, малину імпортну можна купити за 75 грн/125 г, ожину імпортну за 67 грн/125 г. Натомість імпортна черешня коштує 250 грн/кг, а лохина – 300 грн/кг.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!