Політична реклама

Ціни на продовольчі товари можуть зрости за сезон на 10-15%

1464 0
Ф’ючерсні котирування світових бірж показують, що через 3-6 місяців прогнозується невелике зростання цін у межах 10% на всі види продукції. Це темп здорожчання невисокий порівняно з тим, що є на сьогодні. Про це розповів президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко

Проте, за словами експерта,  якщо говорити про збільшення цін на внутрішньому українському ринку у середньому зростання цін на всі види продовольства може встановитися за сезон на 10-15%, пише УНН.

"Зростання цін на продовольчі товари викликано насамперед зміною ціни на зернові культури. Якщо дивитися на світовий ринок, то майже на 40% подорожчали у світі пшениця й кукурудза порівняно з відповідним періодом минулого року. Відповідно, і в Україні змінилися ціни на зернові культури. Звісно, не на 40%, але в межах 20-25% подорожчали ячмінь, пшениця та кукурудза. Це все позначається на вартості таких продуктів як хліб, молоко, м’ясо, крупи", – зазначив фахівець.

Л.Козаченко також зауважив, що не варто забувати, якою є ціна на енергоносії, що також є важливою складовою собівартості цієї продукції.

"Якщо подивитися на ф’ючерсні котирування Чикагської біржі або європейської, то можна побачити, що через 3-6 місяців прогнозується невелике зростання в межах 10% на всі види продукції. Це означає, що до тих 40%, на які у світі вже підвищились ціни, можливе ще 10% зростання. Це темп здорожчання невисокий проти того, що є на сьогодні", – наголосив він.

Проте, за словами експерта, якщо говорити про зростання цін на внутрішньому українському ринку, у середньому воно може становити за сезон 10-15%.

Нагадаємо, за даними Мінекономіки, за період 10-14 серпня в Україні вартість соціально значимих продуктів збільшилася в середньому на 0,1-1,6%, зокрема на цукор – на 1,2%.

Найбільше подорожчали рис (1,6%), цукор (1,2%), картопля нового врожаю (1,1%), гречана крупа та яйця (0,7%), сметана жирністю 15% (0,3%), борошно вищого ґатунку й сало (0,2%), яловичина, свинина, куряче філе, масло вершкове (жирністю 72-73%) і бензин марки А-95 (0,1%).

Ціна хліба пшеничного, житнього та житньо-пшеничного, макаронних виробів, варених ковбас першого сорту, молока (жирністю 2,5%), м'якого сиру (жирністю 9%), соняшникової олії та дизельного палива залишалася незмінною. Варто відзначити, що деякі овочі подешевшали. Серед них – ріпчаста цибуля (-4,6%), морква (-2,3%) і капуста (-1,9%).

Водночас, за даними Національного банку України, відомство належним чином справляється із завданням управління ціновою динамікою, але в найближчі місяці можливе підвищення темпів інфляції.

"Складна ситуація на зовнішніх ринках стримує підвищення показників економічного розвитку України. Учасники наради не виключили деяке підвищення темпів інфляції в наступні місяці, що може бути пов'язане із сезонними факторами та можливим прискоренням зростання цін на світових ринках продовольчих товарів", – повідомляється на сайті НБУ.

Раніше член Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці Андрій Павловський заявив, що через виконання вимог Міжнародного валютного фонду в частині підвищення цін на газ для населення ціни на основні продукти харчування після парламентських виборів зростуть на 50%.

Джерело: Zaxid.net


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!