Ціни на оренду житла у Львові стали «довоєнними» і ще будуть знижуватися, – рієлтор

12504 0
Дешевих квартир все ж складно знайти, здебільшого доступні варіанти бізнес-класу.
Фото: goloskarpat.info

Фото: goloskarpat.info

Вартість оренди житла у Львові стабілізувалася й повернулася приблизно до цінової політики, що була до повномасштабного вторгнення у валютному еквіваленті. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив рієлтор з агентства «Галицька нерухомість» Роман Юськів та представники сайту з промокодами для Booking Emporium.

За скільки можна орендувати квартиру сьогодні

Однокімнатна квартира з сучасним ремонтом у новобудові – 400-500 доларів, однак за ексклюзивну квартиру доведеться заплатити  орієнтовно 600 доларів;

Двокімнатна – орієнтовно на 100 доларів більше (йдеться про квартири бізнес-класу).

Рієлтор каже, що зараз у них в агенції звільняється трикімнатна квартира у новобудові на вул. Бойківській, її ціна – 800 доларів. Щодо дешевших варіантів, є пропозиція оренди двокімнатної квартири у класичній «чешці»на вул. Любінській вартістю 10 тисяч гривень. Дешевші квартири відразу розбирають, бо на них великий попит.

Рієлтор зазначає, якщо у березні квартира преміум-класу коштувала 2000 доларів, то зараз її не можуть здати навіть за 1000 доларів.

Читайте також: Оренда житла подорожчала майже у всіх регіонах. На скільки на Львівщині 

Якою буде ціна надалі?

Роман Юськів вважає, що оренда житла ще буде дешевшати. Попри переселення, в Україні йде війна. Люди мають працювати, переселенці також шукають роботу, щоб мати далі за що жити. Цьогоріч прогнозують спад ВВП на 30%. За його словами, вартість оренди житла ще може знизитися на 20%. Наприклад, в Києві ціни опустилися вже на 40%.

Які квартири можна знайти у Львові зараз?

Наразі у Львові можна знайти житло якраз бізнес-класу, оскільки значну його частку винаймали переселенці з Києва, Харкова, а тепер багато з них повертаються додому. Роман Юськів додає, що, окрім переселенців, дорогі квартири орендували також різні гуманітарні місії, як-от представники іноземних фондів, що також вже виїхали.

Читайте також: Житло для переселенців. Як викуповуватимуть на Львівщині та хто отримає першочергово 

Що з купівлею і продажем житла?

Якщо на ринку оренди ситуація трохи стабілізувалася, то з купівлею-продажем активності практично немає. Житло купують хіба ті, хто прийняв рішення ще до війни. Також є труднощі з самим процесом, бо реєстри працюють частково і зняти з реєстрації людину можна тільки у разі її смерті. По-друге, не працюють доручення, тому ті, хто виїхали за кордон, не можуть реалізувати договір купівлі-продажу. Роман Юськів каже, були сподівання, що переселенці купуватимуть у Львові житло, проте вони віддавали перевагу оренді, а зараз багато повертаються додому.

При цьому вартість житла на ринку купівлі-продажу залишилася такою ж, як і пів року тому. Наприклад, класична «хрущовка» у гарному житловому стані в спальному районі коштує 1000 доларів за кв. метр. Приблизно у таку ж суму обійдеться квартира у новобудові в нульовому циклі, але на останньому поверсі.

Рієлтор зауважує, що сповільнений ринок продажу житла спостерігається також в оформленні договорів. Зараз нотаріуси на тиждень оформлюють 2-3 угоди, при тому, що не всі фахівці працюють. Раніше таку кількість вони робили за день.

Нагадаємо, що наразі в Україні діє постанова уряду, у межах якої, зокрема, пропонують розселити переселенців шляхом викупу та будівництва житла.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!