Цього епідсезону в Україні циркулюватимуть три штами грипу

1064 0
У 2021–2022 році очікується аналогічний епідемічний сезон грипу, як і минулого року.
Photo by Gabriella Clare Marino on Unsplash

Photo by Gabriella Clare Marino on Unsplash

Наприкінці року і наступного в Україні циркулюватимуть три штами грипу B/Washington, H1N1 та H3N2. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я-головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, інформує пресслужба МОЗу.

Читайте також: Як відрізнити грип від застуди. Поради від МОЗ

За його словами, минулого року дуже багато людей хворіли на грип і ще більше – отримали або важкий перебіг, або зіштовхнулися з віддаленими наслідками перенесеного захворювання.

«Із червня ми почали працювати з представниками фармацевтичного сектору для того, щоб виділити для України більшу кількість вакцин. Також зараз проводяться перемовини щодо передачі в межах гуманітарної допомоги за механізмом PIVI безкоштовних вакцин для щеплення лікарів (майже 30 тисяч доз). Ми розраховуємо, що медичних працівників, (принаймні тих, які працюють у «ковідних» лікарнях), ми зможемо вакцинувати від грипу безкоштовно за рахунок гуманітарної допомоги», – сказав Ігор Кузін.

Щодо аптечної мережі, до неї цьогоріч доставлять більшу кількість вакцин, ніж минулого року, – приблизно мільйон доз. Але остаточні кількості, дійсно, будуть регулюватися попитом.

Ігор Кузін також анонсував виробництво вакцини проти грипу від українського виробника. Її поява запланована на перше півріччя 2022 року.

«Українські фармацевтичні виробники проводять перемовини щодо локалізації виробництва вакцини від грипу на території України. Це буде трьох- або чотирьохвалентна вакцина в монодозних шприцах. Це буде продукція «in bulk» (тобто в Україні здійснюватимуть фасування діючої речовини, пакування та маркування), але водночас ми матимемо свого вітчизняного виробника, який зможе забезпечити країну необхідною кількістю вакцин. І ми не будемо змушені шукати її на ринках Європи», – сказав посадовець.

Читайте також: Перевір себе. Як відрізнити грип, ГРВІ і коронавірусну інфекцію

Нагадаємо, що Львівщина за одним із показників – Covid-госпіталізацій, що перевищив норму та становить 54,4%, найближається до червоної зони. МОЗ подало клопотання до Кабінету міністрів, і цього тижня відбудеться комісія техногенно-екологічної безпеки з надзвичайних ситуацій, яка розгляне звернення про перехід до жовтої зони епіднебезпеки.

На випадок введення локдауну МОЗ анонсувало привілеї для вакцинованих від Covid-19 українців. За прогнозами головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, новий локдаун може бути вже в листопаді цього року.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!