У Львові демонтують підпірну стінку між вулицями Професорською і Бандери

4731 0
Нині «Трамдорпроєкт» розробляє проєкт реконструкції вулиці Професорської. До початку листопада його мають завершити.

У Львові планують демонтувати підпірну стінку на вулиці Професорській та заборонити проїзд нею. Ремонт планують завершити ще цього року. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив заступник директора ЛКП «Львівавтодор» Євген Калитич.

Йдеться про вулицю Професорську, з’їзд з неї виходить на вулицю Степана Бандери поблизу головного корпусу Політехніки. Там планують демонтувати аварійну підпірну стінку і реорганізувати рух.

Читайте також: Пів правди про бруківку. Топ-5 відповідей про ремонт вулиці Бандери

«Підпірну стінку демонтуємо, ухил буде похилий, засіяний травою. Відновимо дорожнє покриття. Заїзду з вулиці Степана Бандери не буде. До Органного залу буде заїзд з вулиці Дорошенка, і лише для аварійних служб і швидкої. На вулицю Професорську заїзд буде лише з вулиці Устияновича, але вулиця буде тупикова», – каже Євген Калитич.

Він додає, що нині «Трамдорпроєкт» розробляє проєкт реконструкції. На це потрібно ще трохи більше місяця, до початку листопада його мають завершити. Одразу після цього компанія «Онур», яка ремонтує вулицю Бандери, зможе розпочати роботи.

«Там нема багато роботи. Коли буде проєкт, зможемо розпочати. До кінця року можна цю ділянку закінчити, земляні роботи можна робити і в осінню, і в зимову пору. Укладка бруківки потребує температури повітря від п’яти градусів тепла», – каже Євген Калитич.

Читайте також: Ще не вмер Бандера. Якою львів'яни запам'ятають цю вулицю до ремонту

Поки що не відомо, скільки коштуватимуть роботи. Додаткові проєкти, які виконує «Трамдорпроєкт», коштуватимуть не більше, ніж 1 мільйон 400 тисяч гривень, каже Євген Калитич. Тоді на них не потрібно буде оголошувати додаткових тендерів.

«У корегованому проєкті реконструкції вулиці Степана Бандери є багато робіт: транспортний хаб, заміна тротуарної плитки на пішохідній зоні біля костелу Ольги і Єлизавети і ця вулиця Професорська. Маємо втиснутись в 1 мільйон 400 тисяч, щоби не проводити новий тендер на проєктування», – додає він.

Загальна кошторисна вартість реконструкції вулиці Степана Бандери – 209 млн грн, однак з’являються додаткові роботи, як-от з транспортним хабом та підпірною стінкою.

Ескізні фото концепції, яку напрацювали у 2018 році у межах проекту «Вулиця для всіх»

Нагадаємо, у 2018 році у межах проєкту «Вулиця для всіх» напрацювали екскізний проєкт, за яким пропонували відремонтувати вулицю Професорську. Тоді облаштували громадський простір біля Органного залу. Там замінили покриття, встановили вуличні меблі.

Проєкт реконструкції Бандери фінансували за кошти Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (BMZ). Його обрали з-поміж трьох ідей під час багатьох етапів урбаністичних та громадських слухань. На слуханнях львів’яни вимагали залишити бруківку та розширити вулицю до чотирьох смуг замість пропонованих двох. За словами тоді чинного головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, ширини вулиці не вистачає, аби облаштувати там виділені смуги, а для розширення доведеться зрізати дерева. Тоді проєкт підкоригували і повернули бруківку.

На початку ремонту планували, що дорожнє покриття вулиці буде комбінованим. Стару бруківку мали залишити хіба що у міжколійному просторі та у слотах для паркування. Втім, у грудні минулого року, коли вже активно велись роботи, при замощуванні вулиці вирішили не використовувати римського каменю. Дорогу вистелять дрібною бруківкою-мозаїкою, а між рейками буде груба бруківка.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!