Цьогоріч держава замовляє у вишів більше біоінженерів та менше політологів

1957 0
Також зросло держзамовлення за спеціальностями «Суднобудування» та «Електроніка».
Фото: clutch.ua

Фото: clutch.ua

У Міністерстві освіти оприлюднили цифри цьогорічного держзамовлення, що учора затвердив уряд. Для бакалаврів денної форми навчання їх є 72,6 тис., для магістрів денної форми – 45,6 тис.

Загалом у 2019 році держава готова оплатити навчання для 36,7 тис. молодших спеціалістів (денна форма – 33,7 тис.), 79,8 тис. майбутніх бакалаврів та 55,3 тис. магістрів.

Оскільки збільшилась кількість випускників шкіл, то цьогоріч держзамовлення бакалаврів зросло на 899 місць, кажуть в МОН.

Читайте також: МОН відкрило гарячу лінію для вступників

«Ми продовжуємо передусім орієнтуватися на потреби ринку праці. За нашим поданням Мінекономіки цьогоріч збільшило замовлення на інженерні спеціальності, а також на спеціальності природничо-математичного циклу. Аналіз ринку праці свідчить, що фахівці з цією освітою є не тільки затребуваними, але й добре оплачуваними. Також збільшується кількість бюджетних місць для підготовки вчителів. Водночас ми зменшуємо замовлення на так звані кон’юнктурні спеціальності, наприклад, зменшено кількість бюджетних місць для підготовки політологів та фінансистів», – говорить міністерка освіти Лілія Гриневич.

Так, у порівнянні з минулим роком, цьогоріч збільшено держзамовлення за спеціальностями

  • Освіта – 5,02%
  • Статистика – 14,3%
  • Матеріалознавство – 12,5%
  • Суднобудування – 13%
  • Біотехнологія та біоінженерія – 25%
  • Біомедична інженерія – 26,3%
  • Електроніка – 9,1%.

Зменшиться цьогоріч замовлення на такі спеціальності:

  • Соціальні та поведінкові науки – 1,5% (зокрема, за спеціальностями «Економіка» – 3,6%, «Політологія» – 1,2%)
  • Управління та адміністрування — 3,2% (зокрема, за спеціальностями «Облік і оподаткування» – 2,7%, «Фінанси, банківська справа та страхування» – 3,5%, «Менеджмент» – 3,8%).

Обсяг державного замовлення для магістрів медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування цьогоріч становить 5 804 місця.

Читайте також: Скільки випускників у Львові набрали 200 балів на ЗНО

У Міністерстві додають, що найбільша зміна в державному замовленні цього року відбулася за освітнім ступенем «Магістр» для вступників на основі диплома бакалавра. У порівнянні з минулим роком кількість таких місць скоротилася на 11%. Це зумовлено зменшенням кількості випускників вишів, які здобули ступінь бакалавра у 2019 році.

Загалом же 2019 року за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями (бакалавр/магістр медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування/магістр/молодший спеціаліст), на аспірантуру та докторантуру державне замовлення становить 182 567 місць. З них 161 794 місця – замовлення на підготовку фахівців за денною формою навчання.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!