Політична реклама

Цьогоріч Львівщина – найпривабливіший для інвестицій регіон України

3984 0
У рейтингу інвестиційної привабливості цього року Львівщина зайняла перше місце тоді, як минулого року вона замикала першу п'ятірку. Друге місце в цьому рейтингу посіла Івано-Франківська, а третє – Одеська область.

Такі результати дослідження «Рейтингу інвестиційної привабливості регіонів 2014», яку 28 квітня презентував Держінвестпроект.



За даними дослідження, Львівська область покращила своє місце в рейтингу завдяки зростанню оцінки, так званих, м’яких факторів, за якими область тепер зайняла перше місце (2-ге місце в попередньому році). Це: діловий клімат, відкритість влади, ефективність державних органів, дотримання прав власності, діловий оптимізм та успішний досвід.  

Високий результат регіону сформувався за рахунок першої позиції за практично всіма компонентами. Зберігаються відносно позитивна оцінка ділового клімату та порівняно оптимістичні ділові очікування. Це можна пояснити диверсифікованою структурою економіки в умовах сповільнення економічного зростання. Водночас, різко покращилась оцінка взаємодії з владою. Такі оцінки можуть відображати зусилля міської влади Львова – ділового центру регіону - зі спрощення взаємодії з бізнесом та певне протиставлення респондентами місцевої та центральної влади.

За жорсткими факторами, як от трудові та природні ресурси, інфраструктура, інноваційний потенціал, бізнес-сегмент Львівська область посідає 5-те місце. Таке порівняно високе місце область отримала завдяки першим місцям за компонентами трудових ресурсів.

Покращилось місце Львівської області і за фактором «Природні ресурси» – до 9-го місця, що, можливо, пов'язане з початком видобутку сланцевого газу. Водночас погіршився рейтинг Львівської області за фактором «Інфраструктура» – область перемістилась на 11-те місце. Це може відображати зменшення інвестицій після закінчення Євро-2012. За іншими показниками Львів зберіг свої позиції на 6-9 місцях рейтингу.

Сильні та слабкі сторони інвестиційної привабливості регіону були визначені за допомогою опитування експертів.

Так, сильні сторони Львівської області – географічне розташування, кваліфіковані кадри та формування ділових кластерів. Із переваг випливають такі можливості для регіону, як інтеграція з ЄС та подальший розвиток ділових кластерів за рахунок розбудови пов’язаних виробництв у межах регіону.

Серед слабких сторін регіону – обмежений вплив на ситуацію в області виборних органів управління, а також недостатньо розвинута інфраструктуру. Домінування опозиції у місцевих радах створює потенціал для конфлікту з виконавчою гілкою влади.

Відтак, експерти рекомендують Львівщині у сфері залучення інвесторів реалізувати потенціал маркетингових заходів із просування області та трансформації потенційних
інвесторів у реальні, починаючи з поширення інформації про область та можливі напрямки для інвестування та закінчуючи сприянням практичній реалізації перспективних проектів.

Для того, аби зберегти конкурентні переваги в залученні інвестицій, необхідно забезпечувати прозорість роботи влади та рівні умови для всіх інвесторів і підприємців;  підвищувати конкурентоспроможність, орієнтуючись на сусідні регіони ЄС; сприяти розвитку виробничих зв’язків між підприємствами та співпраці підприємств із науково-дослідними закладами.

Низька якість дорожнього покриття, особливо на дорогах місцевого значення, та зношеність об’єктів комунальної інфраструктури – один із найважливіших факторів, що стримують розвиток області. Тут доцільним може бути використання приватно-публічного партнерства або інших схем проектного фінансування.

Для Львівської області важливо в повному обсязі використати своє сусідство з ЄС. Це може відбуватись через реалізацію спільних проектів із сусідніми регіонами ЄС, повне використання потенціалу угоди про місцевий прикордонний рух із Польщею, а також розвиток логістичних та сервісних потужностей для вантажів, що провозяться через область.  
 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!