Цьогоріч у Львові може з'явитися мініатюра костелу Воздвиження Чесного Хреста

1606 0
На місці, де колись стояв храм, встановлять бронзову скульптуру його імовірного вигляду.
Фото: Історична правда

Фото: Історична правда

У Львові на площі Галицькій встановлять мініатюру костелу Воздвиження Чесного Хреста. Рештки храму віднайшли два роки тому під час реконструкції фонтану «Кульбаба». Через знахідки проєкт змінили, тож територія храму буде виділена іншим типом мощення в пішохідній зоні. Встановити міні-макет обіцяють до кінця цього року. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив керівник Галицької РА Андрій Зозуля.

Читайте також: На площі Галицькій законсервували фундаменти костелу Воздвиження Чесного Хреста

«Підрядник працює, обіцяє завершення робіт цього року. Фундаменти храму будуть відображені в мощенні. Також буде макет самої церкви, як вона могла виглядати. Генпідрядник розпочав співпрацю зі скульптуром Василем Одрехівським, який виготовляв макет Оперного театру, та тепер виконує макет цього костелу», – каже він.

Читайте також: Проект реконструкції фонтану Кульбаба у Львові повністю змінять

Храм Воздвиження Чесного Хреста на площі Галицькій був побудований у 1530-х роках, проте наприкінці XVIII ст. його розібрали разом з міськими укріпленнями. Начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко каже, що після знесення костелу на частині території встановили фонтан «Світезянка», який зник після війни. Тоді, у 1970-80 роках збудували фонтан «Кульбаба». Під час розкопок віднайшли частину фундаменту костелу, через що реконструкція площі затягнулася.

«Залишки храму досліджені та законсервовані. Проєкт змінений, і чаша фонтану перенесена за умовні межі храму. Храм буде протресований, тобто буде виділений інакшим типом мощення в пішохідній зоні, а фонтан перенесений трохи далі», – коментує вона.

Як уточнила Tvoemisto.tv авторка проєкту реконструкції площі Ольга Криворучко, мініатюра костелу Воздвиження Чесного Хреста буде виготовлена з металу – бронзи, та встановлена на кам’яному стовпці.

Археологи розповідають, що одним з основних відкриттів є форма костелу Воздвиження Чесного Хреста. Фундаменти будівлі виявилися незвичної для Львова восьмигранної форми. Це попри те, що на міських картах його позначали схематично у вигляді квадрата. Археологам також вдалось частково розкрити огорожу костелу.

Читайте також: 80 років повернення. Як у центрі Львова відновлюють церкву, яку знищила бомба

Нагадаємо, що на місці «Кульбаби» планували облаштувати сухий фонтан. Роботи повинні були закінчити за 5 місяців. Втім після демонтажу металевої скульптури підрядники натрапили на археологічні знахідки. А також група львівських активістів, яка займається дослідженням радянської та монументальної спадщини Львова, звернулась до заступника міського голови Львова з питань розвитку Андрія Москаленка, аби фонтан зберегли.під час реконструкції фонтану «Кульбаба» 

Під час реконструкції фонтару знайшли фундамент храму Воздвиження Чесного Хреста, який датують 1530-м роком. Його розібрали наприкінці XVIII ст. разом із міськими укріпленнями. Також під час розкопок також знайшли останки десятьох людей.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!