ЦВК дозволить голосувати людям, які офіційно ніде не живуть

1536 0
Це збільшить кількість виборців приблизно на мільйон.
Фото: novezakarpattya.com

Фото: novezakarpattya.com

Центральна виборча комісія затвердила Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Це дозволить брати участь у голосуванні людям, які ніде не зареєстровані – не мають «прописки». Про це ідеться на сайті ЦВК.

Постанова Комісії набирає чинності з 1 липня 2020 року.

У ЦВК пояснюють, що в Україні понад мільйон громадян не мають зареєстрованого місця проживання і не могли брати участі у виборах, тому це питання потрібно було врегулювати.

У постанові ідеться про те, що орган ведення Державного реєстру виборців (ДРВ) може визначити виборчу адресу виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, за місцем його фактичного проживання.

Читайте також: ЦВК спростила процедуру зміни місця голосування: заяву можна подати онлайн

Для цього такому виборцю необхідно звернутися до органу ведення ДРВ за місцем свого фактичного проживання на території України із заявою:

  • про включення до ДРВ – у разі якщо громадянин України, якому виповнилося 18 років, виявив, що його не включено до нього;
  • про зміну виборчої адреси – у разі, якщо запис про виборця міститься у ДРВ, але він вибув із зареєстрованого місця проживання.

Таку заяву можна подати як у паперовій, так  і в електронній формі. Заява в паперовій формі може бути подана також через уповноважену особу, повноваження якої підтверджено нотаріально. Заява в електронній формі подається із застосуванням кваліфікованого електронного підпису виборця.

Ці заяви можна подавати у міжвиборчий період та у перші п’ять днів виборчого процесу. Разом з тим, виборець, якому органом ведення ДРВ вже було визначено виборчу адресу за фактичним місцем його проживання, може звернутися із новою заявою щодо чергової зміни не раніше ніж через 180 днів після внесення першої до ДРВ.

«Завдяки цьому документу суттєво збільшиться кількість виборців, які зможуть взяти участь у голосуванні. Зокрема, й під час чергових місцевих виборів, які мають відбутися восени цього року», – говорить голова ЦВК Олег Діденко.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!