ЦВК опрацювала 100% протоколів. Хто пройшов у Верховну Раду

6098 0
Президентська партія отримає у Раді найбільшу фракцію в 254 депутати.
Фото: 5 канал

Фото: 5 канал

Центральна виборча комісія опрацювала 100% протоколів позачергових парламентських виборів. Відповідні дані опублікували на сайті ЦВК.

Відповідно до підрахунку, до парламенту проходять п'ять партій:

  • «Слуга народу» – 43,16% (124 депутати)
  • «Опозиційна платформа — За життя» – 13,05% (37 депутатів)
  • «Батьківщина» – 8,18% (24 депутати)
  • «Європейська солідарність» – 8,1% (23 депутати)
  • «Голос» – 5,82% (17 депутатів)
     

Решта партій набрали менш 5%, потрібних для проходження в парламент.

«Радикальна партія Олега Ляшка» отримала підтримку 4,01% виборців, «Сила і Честь» – 3,82%, «Опозиційний блок» – 3,03%, «Українська стратегія Гройсмана» – 2,41%, «Партія Шарія» - 2,23%, «Свобода» – 2,15%.

Відповідно до законодавства, ці партії мають право на державне фінансування, залежно від кількості виборців, які їх підтримали.

Партія «Громадянська позиція» отримала 1,04% голосів, решта партій – менш ніж 1% підтримки виборців.

Майже скрізь по Україні лідером стала партія «Слуга народу», окрім Львівської області, де переможцем стала партія «Голос», та Донецької та Луганської областей, де більшість виборців проголосували за «Опозиційну платформу - За життя».

Партія «Слуга народу» отримає у Верховній Раді найбільшу фракцію в 254 депутати і матиме власну більшість.

Окрім цього, ЦВК опрацювала 99,9% протоколів у мажоритарних округах. Найбільше кандидатів проходить від партії «Слуга народу» – 130. Президентська партія перемогла в усіх мажоритарних округах Києва. Такий самий результат в округах партія має ще в Чернівецькій та Миколаївській областях. Із урахуванням депутатів, які пройшли до парламенту за партійними списками, «Слуга народу» отримує більшість у парламенті – понад 254 депутатів.

«Опозиційна платформа «За життя» проводить до Ради шість кандидатів в округах. Три проходять від «Голосу», два – від «Європейської солідарності, два - від "Батьківщини». 10 кандидатів пройшли від партій, які не потрапили до парламенту, а також 46 самовисуванців.

Для ухвалення рішень потрібні голоси 226 депутатів, тож «Слуга народу» матиме одноосібну більшість.

Новий парламент має запрацювати не пізніше 5 серпня, тобто протягом 15 днів від голосування, ЦВК має встановити результати за списками та в округах.

До 10 серпня підсумки виборів мають оприлюднити офіційно, а новообрана Верховна Рада має зібратись на своє перше засідання протягом 30 днів від оприлюднення результатів виборів. Останній можливий день, коли має зібратись на засідання новий парламент, – 9 вересня 2019 року.

Читайте також: Які партії проїодять у парламент. Останній рейтинг соціологів

Додамо, що вибори пройшли за змішаною системою: половину Ради - 225 депутатів - формують зі списків партій, а другу половину - з депутатів, які перемогли в мажоритарних округах. В 26 непідконтрольних уряду округах Донбасу та Криму вибори не проводились, тож у парламенті буде не більше 424 депутатів. Для оголошення остаточних результатів виборів ЦВК має прийняти оригінальні паперові протоколи з печаткою про підсумки голосування. 

Явка в день виборів 21 липня склала 49,84%. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!