Цифровий Львів: як має змінитися місто до 2020 року

2236 0
Львівська міська рада затвердила Програму цифрового перетворення Львова на 2016-2020 роки. Метою її є досягнення світових стандартів надання адміністративних та комунальних послуг, відкритості та доступності влади міста, ефективності управління господарством міста, з використанням інформаційних технологій у всіх сферах життєдіяльності міста, – повідомляє прес-служба міської ради.

«Одним із основних пріоритетів у стратегії розвитку міста, відповідно до стратегії підвищення конкурентоспроможності міста, є ІТ-індустрія. Розвиток електронного урядування у Львові, впровадження різноманітних інструментів е-демократії є важливою складовою у розвитку сучасного європейського міста. Електронне урядування забезпечує нові форми комунікації між громадянами, бізнесом та владою, безперешкодний доступ до публічної інформації, сприяє участі мешканців у процесах управління містом, покращенню якості надання послуг населенню та наближенню їх до вимог мешканців», – зазначено у відповідній ухвалі.

Відтак, основними завданнями Програми є:

  1. Оновлення, консолідація та уніфікація програмних і технічних ресурсів (комп’ютерної техніки, мережевого обладнання та оргтехніки) для забезпечення гнучкості їх використання та надійної роботи інформаційно-комунікаційної структури.
  2. Створення системи інформаційної безпеки.
  3. Автоматизація діяльності Львівської міської ради та комунальних підприємств.
  4. Впровадження електронних сервісів для оптимізації спілкування між мешканцями та виконавчою владою.
  5. Впровадження проектів інформатизації для модернізації всіх сфер діяльності міста.
  6. Розвиток співпраці з ІТ-компаніями та їхніми асоціаціями.
  7. Реалізація програм навчання та підвищення комп’ютерної грамотності мешканців.

Зображення: Об'єднання "Самопоміч" - Львів

Для забезпечення втілення мети та реалізації вищенаведених завдань планують провести такі заходи:

  1. Визначити потреб в оновленні, консолідації та уніфікації програмних та технічних ресурсів (комп’ютерної техніки, мережевого обладнання і оргтехніки) для гнучкості їх використання та надійної роботи інформаційно-комунікаційної структури; забезпечити безпеку передачі даних.
  2. Автоматизувати діяльність роботи Львівської міської ради та комунальних підприємств (е-документообіг, «Відкритий бюджет», е-закупівлі, е-петиції, Портал відкритих даних тощо).
  3. Впровадити сервіси якості та спрощення спілкування між мешканцями та виконавчою владою (розвиток проекту «Особистий кабінет мешканця», електронно-цифровий підпис у міськраді та комунальних підприємствах, Картка львів’янина для мешканців міста, контактно-інформаційний портал «Гарячої» лінії міста тощо).
  4. Впровадити проекти модернізації сфер діяльності міста (інформатизація навчальних закладів, відкритий бюджет закладів охорони здоров’я та навчальних закладів, система моніторингу ефективності теплопостачання та водопостачання, показників довкілля та санітарних норм у школах та садочках, єдиний електронний квиток, електронно-медична картка в міський лікарнях та поліклінічних відділеннях, новітні технології в системі паркування та ін.).
  5. Залучити ІТ-компанії до соціальних проектів.
  6. Реалізувати програми навчання та підвищення комп’ютерної грамотності населення.
  7. Популяризувати електронне урядування та інновації (зокрема, через Форум е-урядування).

Фінансове забезпечення Програми здійснюватиметься у межах кошторисних призначень, передбачених у міському бюджеті Львова, а також за рахунок коштів інвесторів, спонсорської допомоги, донорських коштів та грантів, у тому числі міжнародних, не заборонених законодавством України.

Передбачається, що виконання заходів реалізації програми сприятиме зростанню прозорості та ефективності влади, ефективності роботи муніципальних інформаційних систем, швидкості і якості прийняття управлінських рішень, а також оперативному та якісному наданню адміністративних і соціальних послуг населенню, оптимізації дорожнього руху та роботи громадського транспорту, оптимізації енергоспоживання та зменшенню бюджетних витрат.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!