«Цю війну ми вже програли». Полонені російські пілоти просять вибачення в українців за бомби

5080 0
Пілоти розповіли, як виглядав початок наступу та закликали російських військовослужбовців не виконувати злочинні накази.
Фото: Міноборони

Фото: Міноборони

Троє військовополонених російських пілотів підполковник, заступник командира 47-го авіаційного полку Максим Криштоп, штурман авіаційної ескадрильї, капітан Олексій Козлов та командир авіаційної ескадрильї, майор Олексій Головенський під час пресконференції в Києві розповіли, як виглядав початок наступу та закликали російських військовослужбовців не виконувати злочинні накази.

Про плани розпочати війну деякі підрозділи знали завчасно. «У січні 2022 року командир полка довів до нас інформацію про майбутню участь у бойових діях на території України. Після цього почався підвіз боєприпасів, а ми почали тренування з польотів на низьких висотах, подоланню ППО, тактичних пусках ракет», – говорить Максим Криштоп.

Офіційно ці події проходили як навчання «Союзна рішучість 2022». Після їх завершення пілотам продовжили тренування та підготовку до бойових дій. Саме розпорядження про нанесення бойових ударів по території України надійшло до військової частини 23 лютого.

Заступник командира 47-го авіаційного полку попросив вибачення в українського народу. «Цю війну ми вже програли», – сказав пілот. 

«Третій бойовий політ я виконував 6 березня 2022 року. На борту було 4 тонни фугасних авіаційних бомб... Я зрозумів, що метою є не військові об'єкти, а житлові будинки і мирні люди. Але злочинний наказ я все виконав. Усвідомлюю і визнаю жахливі злочини, вчинені мною. Хочу попросити прощення у всього українського народу за ту біду, що ми їм принесли. Обіцяю докласти всіх зусиль до того, щоб ця війна закінчилася якомога швидше. І до того, щоб притягнути до відповідальності всіх винних у геноциді українського народу», – зазначив він.

При цьому у російському війську запевняли, що Україна слабка у протиповітряній обороні і не має належної техніки.

«Усі вильоти – мої та інших пілотів полку – проводились безпечно. Ніхто ні про що не турбувався, оскільки наше командування постійно твердило, що Україна слабка у протиповітряній обороні. Усе старе, не працює – літайте та нічого не бійтесь», – говорить Олексій Головенський.

Читайте також: «Ми фашисти». Полонені російські військові розповіли, як вторглися в Україну

Пілот каже, що керівництво відправило його, як наживку, на смерть, нічого не повідомляючи.

Інший пілот, Олексій Козлов, підтверджує ці слова: «Наше командування, посилаючи нас на виліт, не проінформувало мене, що на території України, а саме у Миколаївській області, знаходяться засоби ППО. Тобто свідомо відправляло на смерть». 

Полонені кажуть, що російська техніка у них застаріла. «Авіаційна частина, в якій служу я, укомплектована авіаційною технікою на сто відсотків. Однак працюючої серед неї 60-70%»– говорить Максим Криштоп.

«Є літаки Су-30, однак із досвіду вони не придатні для складних маневрів, вищого пілотажу. За встановленими на них засобами для ведення бойових дій не придатні. Я-от літав на території України і не знав, що мене збивають. Хоча у літаку все ввімкнене, усе є»заявив Олексій Головенський.

Нагадаємо, що російські розвідники визнали, що армія Росії веде себе в Україні як фашисти. Вони звернулись до командування, аби воно припинило посилати військових на смерть і пригрозили Путіну поваленням його режиму. 

Надія Жила


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!