У Львові виселили туберкульозну поліклініку медуніверситету. У чому причина

2181 0
Чи працюватиме надалі поліклініка, яку виселили з приміщення Центру легеневого здоров’я, наразі не відомо.

Спеціалізована поліклініка фтизіопульмонологічного профілю при Науково-дослідному інституті епідеміології та гігієни ЛНУ ім. Д. Галицького, яка працювала у приміщенні Центру легеневого здоров’я на вул. Зеленій, 477 близько 50 років, припинила свою роботу.

Читайте також: Чи можна заразитись туберкульозом у трамваї? Репортаж із львівського Центру легеневого здоров’я

Її запланували перемістити в інше приміщення – вже на Зеленій,12. Та оскільки спеціалізована консультативна поліклініка фтизіопульмонологічного профілю не має жодних підписаних угод із НСЗУ, наразі не відомо чи медзаклад знову зможе запрацювати.

Як зазначив у коментарі Tvoemisto.tv директор Центру легеневого здоров’я Любомир Рак, при Центрі продовжує у звичному режимі працювати їхня поліклініка, відтак вся необхідна допомога пацієнтам надається.

«Нашу поліклініку ніхто не виселяв. Йдеться про спеціалізовану поліклініку медуніверситету, яка орендувала у нас приміщення. Раніше наша і їхня поліклініки були розміщені в одному приміщенні. Це були, так би мовити, паралельні структури. Тепер вони її звідси забирають і переносять у своє приміщення, що на вулиці Зеленій,12. Ті приміщення, які в нас є, нам самим дуже потрібні, адже плануємо розширяти поліклініку», – каже Любомир Рак.

Читайте також: Чи ускладнює коронавірус лікування хворих із туберкульозом. Пояснення медика

За його словами, поліклініка при НДІ не має укладених угод з НСЗУ. 

«Наша поліклініка, як надавала, так і продовжує надавати консультативну і спеціалізовану допомогу, що стосується туберкульозу, легеневої патології мешканцям Львова, області і не тільки нашої. Те, що кажуть, що закрили останню протитуберкульозну поліклініку в області – брехня. З 1 квітня ми отримали новий пакет надання вторинної поліклінічної допомоги, розгортаємо поліклініку до попередніх потужностей. На даний час поліклініка розрахована на 360 відвідувань у зміну. Таких змін на день є дві. Цього цілком достатньо, щоб перекривати всю допомогу. Крім того, маємо кабінети і по районах», – наголосив Любомир Рак.

Переїзд спеціалізованої консультативної поліклініки фтизіопульмонологічного профілю з одного приміщення в інше Tvoemisto.tv підтвердив директор Науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни Борис Кузьмінов.

Читайте також: У Львові вилікували від коронавірусу чоловіка, хворого на туберкульоз

За його словами, у лютому минулого року, згідно з наказом МОЗу, затвердили стандарти охорони здоров’я при туберкульозі і провели реформу протитуберкульозної служби. У кожній області залишається один великий заклад – фтизіатричний центр або центр легеневих хвороб. Саме на цю установу поклали функції діагностики і лікування туберкульозу.

Відповідно, протитуберкульозні диспансери і поліклініки фтизіопульмонологічного профілю ліквідують. Всіх пацієнтів, хворих на туберкульоз, заносять у реєстр, вони отримують ліки безкоштовно від закладів, які увійшли до затвердженого списку у кожній області.

Крім того, згідно з медичною реформою, всі послуги, які надають заклади охорони здоров’я, мають оплачуватися через НСЗУ, а поліклініка, про яку йдеться, не має таких угод.

«Станом на 1 червня поліклініка не мала підписаної угоди з НСЗУ про надання медичних послуг і навіть не намагалася це зробити. Також поліклініка не має угод із закладами охорони здоров’я на скерування пацієнтів для консультацій, не має рентгенапарату, мікробіологічної та імунологічної лабораторії, і відповідно угод з референс-лабораторіями, які проводять такі дослідження. Її не внесли у список медзакладів Львівської області, які займаються діагностикоою і лікуванням туберкульозу, а лікарі цієї поліклініки не зареєстровані в електронному реєстрі і не мають права консультувати пацієнтів», – розповідає Борис Кузьмінов.

Читайте також: На Львівщині різко знизилося виявлення випадків туберкульозу. З чим це пов'язано

За його словами, на вимогу Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру, адміністрація ЛНМУ ім. Д. Галицького видала наказ від 6 квітня 2021 р. про переміщення поліклініки в приміщення на вул. Зелена, 12.

«Інших приміщень в університету немає, альтернативою був би наказ про ліквідацію», – зазначив Борис Кузьмінов.

Як наголосив керівник НДІ, керівниця поліклініки Ірина Вівчар мала б найближчим часом заключити угоду з НСЗУ, зареєструвати лікарів у електронному реєстрі, підготувати відповідні документи для внесення змін до ліцензію на медичну практику.

«Саме після цього поліклініка зможе працювати, а її 25 співробітників, 7 з яких отримують 1,5 ставки, будуть консультувати пацієнтів», – додав Борис Кузьмінов.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!