Tvoemisto.tv рекомендує: У Львові видадуть Франка у коміксах

3353 0
В жовтні у львівському видавництві "Леополь" вийде графічний роман Івана Франка "Герой поневолі". Незвичність книги у тому, що більшість її об'єму займають малюнки. Тож в такий спосіб серйозний твір – історична повість Івана Франка буде цікавою і для дітей.

За сюжетом твору Івана Франка, головний герой – Степан Калинович служить у Львівській ратуші канцеляристом. З ним між барикадами революції «Весни народів» 1848 року трапляються неймовірні пригоди. Ілюстрував книгу художник, який малює комікси з 13 років – Міхай Тимошенко, адаптував текст Кирило Горішний.

«У Франції дуже популярні комікси на основі творів класиків, Віктора Гюго, наприклад. В Україні чомусь вважають, що комікси – це книжечки з малюнками для дітей про супергероїв. Події твору дуже перегукуються із сучасними. Яскраві діалоги легко було форматувати у комікси. Художник Міхай Тимошенко дуже гарно зобразив персонажів і тогочасний Львів. Ми кожного разу консультувалися із істориками, мовознавцями, аби все виглядало правдоподібно», – розповів фотограф та видавець Кирило Горішний виданню Gazeta.ua. 

Tvoemisto.tv пропонує ще, як мінімум, три аргументи на користь того, чому варто звернути увагу на книжку коміксів за повістю Івана Франка.

1. Це – перша книга української літератури у вигляді графічного роману. Як пояснив tvoemisto.tv художник Міхай Тимошенко, різниця між графічним романом та коміксом невелика, але графічний роман більше стосується літератури, тоді як комікси на українську тематику вже малювали, наприклад, про козаків.

2. З 64 сторінок книги, 55 – це комікси. Від 10 до 40% кожної сторінки займає текст, решта – малюнки. Проте, за словами Міхая Тимошенко, книга буде цікавою як дітям шкільного віку, так і дорослим. Криваві сцени революційних часів художник намагався показувати якомога стриманіше, щоб книгу могли читати і молодші школярі.

3. Це перший комікс, у якому зобразили Львів. Комікси у форматі книги є дуже попуярними у Європі, натомість, як розповів Міхай Тимошенко, у США більш популярний їх журнальний варіант. Над малюнками художник працював три роки. Двотомна книга коміксів «Герой поневолі» коштуватиме 100 гривень.

 

Фото: Ольга Швед


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!