Політична реклама

Ти щось робиш, люди це бачать і надихаються. Про те, як знайти себе у громадському житті

2692 0
Ірині Гунчак – усього 20 років. Але вже кілька з них вона займається громадською активністю та заохочує інших робити корисні речі для людей навколо і для свого міста. Каже, коли бачить результат, це мотивує ще більше. Про віру у свої сили та маленькі кроки, що ведуть до мети Ірина Гунчак розповіла Tvoemisto.tv.
Фото: Work.ua

Фото: Work.ua

Випадкове знайомство

Дівчина закінчила третій курс факультету міжнародних відносин Львівського університету. Із грудня минулого року вона очолює львівський осередок громадської організації «Батьківщина молода». До того кілька років також займалась різною громадською активністю.

«Але я не змогла знайти якоїсь такої громадської організації, що дійсно була би ефективною, результативною», – каже Ірина.

Та під час участі в одному з волонтерських проєктів вона познайомилась з людьми, які розповіли їй про ГО «Батьківщина молода».

«Випадково сталось, що я потрапила у цю громадську організацію і я дуже тішусь. У «Батьківщині» я вже більше року, маю багато друзів і однодумців, які допомагають вірити у свої сили і в те, що навіть невеличкі кроки ведуть до великої мети», – розповідає Ірина.

Дівчина розповідає про проєкти, що їй із командою таких же активних молодих людей вдалось втілити протягом року: це допомога лікарям інфекційної лікарні, допомога бідним під час карантину, щотижневі толоки в парках, курси діджіталізації для людей поважного віку тощо.

Окрім волонтерських проєктів, дівчина організовує просвітницькі та розважальні заходи для молоді – на Івана Купала провели зустріч на озері в парку «Знесіння» «Сакральні міфи та легенди моєї Батьківщини».

«Батьківщина молода» настільки активна, що я, напевно, навіть не згадаю одразу усі проєкти, у нас їх безліч, і дуже активні люди, які долучаються», – говорить Ірина.

Допомога місту і людям

Щосуботи об 11:00 молоді люди збираються у різних парках Львова і організовують там прибирання.

«Зараз це особливо актуально, адже люди відпочивають у парках, але багато хто з них не є свідомим і залишає після себе купу непотребу. Думаю, толоки в парках, ми закінчимо не скоро», – каже активістка.

Вона додає, що розпочали проводити такі толоки ще два місяці тому. Часто долучаються сторонні люди.

«І нам добре, і людям – спілкування, нові знайомства», – говорить Ірина.

Ще один важливий проєкт, що зараз реалізовує ГО «Батьківщина молода», це курси комп’ютерної грамотності для людей поважного віку.

«До нас приходять бабусі і дідусі різного віку, яким потрібно навчитись користуватись телефоном чи компютером. Кожен має свою ціль – наприклад, навчитись робити онлайн-платежі, щоб не стояти у величезних чергах в касу. Хтось каже, що діти-онуки не хочуть вчити, бо, мовляв, нащо того треба. У нас вони дуже тішаться, коли починають впевнено користуватись вайбером – телефонують, використовують відеодзвінки», – розповідає Ірина.

Щоб не наражати людей похилого віку, які є в зоні ризику захворіти на Covid-19, заняття проводять із дотриманням усіх санітарних норм – усі в масках, у приміщенні є антисептики, а учасників в групі – не більше чотирьох плюс викладач. Для цього запис охочих проводиться телефоном, складаються списки на різні дні.

«Молоді не байдуже»

Ірина додає, що ГО «Батьківщина молода» активна у соцмережах і часто буває так, що люди дивляться відео про проєкти і самі пропонують свою допомогу.

«Громадська діяльність дуже цікава – ти щось робиш, люди це бачать і надихаються. Часто пишуть – «супер, такі класні толоки, я теж долучусь». Це додає мотивації, віри, що людям, особливо молоді, не байдуже. А коли є команда однодумців, які готові працювати, просто навчати бабцю, бо вони хочуть, то бачиш, як наша країна, наш куточок стає таким чудовим. Це дуже тішить», – підсумовує Ірина.

Вона додає, що у ГО «Батьківщина молода» є багато планів на нові громадські та волонтерські проєкти, про які скоро можна буде дізнатись із фейсбук-сторінки та Інстаграму організації.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!