Тисяча гривень за вакцинацію. Як працюватиме анонсована ініціатива Зеленського

2557 0
Скористатись коштами можна буде протягом 4 місяців після дня надходження.
Фото: РБК

Фото: РБК

Ініціатива «е-Підтримка» розпочнеться 19 грудня та триватиме впродовж наступного року. Про це повідомила заступниця міністра економіки Ірина Новікова. Тvoemisto.tv розібралося, як саме працює програма, яким чином виділятимуться кошти та на що їх можна буде витратити.

Читайте також: Тисячу гривень за вакцинацію можна буде витратити на книги

15 листопада президент України заявив, що кожен повністю вакцинований українець зможе отримати від держави 1 тис. грн.

«Головна ідея програми «єПідтримка» – це про взаємодопомогу держави, людей, бізнесу в умовах пандемії. Держава надає повнолітнім вакцинованим громадянам України можливість придбати послугу і одночасно підтримати бізнес, який постраждав від пандемії. Ідеться про підтримку легального бізнесу шляхом стимулювання попиту», – каже вона.

Прессекретар президента Сергій Никифоров запевнив, що гроші зможуть отримати не лише ті, у кого є «Дія», але й ті, в кого її немає. На першому етапі програми розрахунки проходитимуть у безготівковій формі через застосунок «Дія». Вакцинований громадянин у «Дії» зможе обрати функцію «єПідтримка», відкривши віртуальний рахунок в онлайн-банку. Отримані на баланс кошти можна буде витратити на покупку послуги у суб’єктів господарювання, які беруть участь у програмі. За попередніми підрахунками Мінекономіки, це понад 6 000 підприємств у сферах культури, спорту і пасажирських перевезень.

На другому етапі програми (який розпочнеться орієнтовно у третьому кварталі 2022 року) вакцинованим запропонують альтернативний механізм нарахування, над яким ще працюють.

«Через застосунок «Дія» громадянин, що бажає взяти участь у програмі, проходитеме перевірку на відповідність встановленим критеріям програми. Важливо – якщо ви вакциновані, краще вже згенерувати сертифікати про вакцинацію, не чекати старту програми. Учаснику програми буде відкриватись віртуальний рахунок. Віртуальні рахунки – безкоштовні, комісій за обслуговування не буде», – уточнила заступниця міністра економіки Ірина Новікова

Повністю вакциновані українці, як пише РБК-Україна, зможуть витратити отримані кошти на такі речі:

  • абонемент у спортзал чи фітнес-клуб;
  • квитки в кінотеатр, театр, музей та концертний зал;
  • квитки для мандрівок усередині країни (на внутрішні авіа- та залізничні рейси)
  • книги

 

Скористатись коштами можна буде протягом 4 місяців після дня надходження. Фінансові операції проводитимуть банки-партнери, які мають надійні системи захисту платежів.

«У разі невикористання сума буде повернена державі», – повідомила Новікова.

Нагадаємо, 15 листопада президент Володимир Зеленський анонсував, що кожен українець, який пройшов повний курс вакцинації від Covid-19, зможе отримати 1 тис. грн допомоги від держави. 1 грудня рада виділила з держбюджету-2021 8 млрд грн на виплату коштів вакцинованим громадянам.

Даниїл Ничка


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!