Тиждень з Covid-19: смертність зросла на 34%, а рівень вакцинації першими дозами знизився на 16%

1798 0
Повністю вакцинованими є лише кожен п’ятий мешканець Львова. В області ці показники ще нижчі - менше ніж 15% отримали обидві дози вакцини.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Смертність від Covid-19 зростає швидше, ніж госпіталізації хворих і захворюваність, а попит на вакцини від Covid-19 знижується вже другий тиждень поспіль. Кількість ліжок у лікарнях, зайнятих хворими на коронавірус на Львівщині вже є більшою, ніж восени минулого року. Tvoemisto.tv проаналізувало найважливіші показники в контексті пандемії Covid-19 за минулий тиждень. 

Вакцинація

Минулий тиждень вкотре підтвердив, що попит на вакцини падає, бо закінчуються охочі вакцинуватися – за тиждень на 16,4% знизилась кількість мешканців області щеплених першими дозами (з 28471 до 23794 за минулий тиждень проти попереднього). Загалом від 4 жовтня до 10 жовтня на Львівщині зробили 43274 щеплень (і першими, і другими дозами). Для порівняння – за попередній тиждень (від 27 вересня до 3 жовтня) в області зробили 43645 щеплень. Кількість усіх використаних доз знизилась лише незначно (на менше ніж 1%) через те, що за минулий тиждень виконали значно більше щеплень другими дозами. 


 

Станом на 11 жовтня у Львівській області повністю вакцинованими від Covid-19 є приблизно 14,38% мешканців. За цим показником Львівщина займає, як і тиждень тому, 13-те місце в Україні. У першій п’ятірці, як і раніше – Київ, Київська, Полтавська, Черкаська та Дніпропетровська області.

У Львові станом на 11 жовтня, за даними пресслужби ЛМР, одну дозу вакцини від Covid-19 отримали майже 200 тис. людей, дві дози – 156 тисяч. Невідомо, чи всі вони є львів’янами, але навіть якщо так, то це означає, що частково вакцинованими від Covid-19 є менше 27% львів’ян, а повністю вакцинованими – менше 21% львів’ян.

Переглянути, якими вакцинами щепили львів’ян та мешканців Львівщини протягом усієї вакцинальної кампанії можна на графіку нижче.

 

Захворюваність

За тиждень з 4 до 10 жовтня на Львівщині 5544 хворим підтвердили діагноз Covid-19. Це зростання майже на 24% порівняно з попереднім тижнем (тоді хворих було виявлено 4485).

Більшу кількість підтверджених діагнозів, ніж на Львівщині, отримали за минулий тиждень лише у Харківській (7645 нових хворих), Одеській (6897 нових хворих) та Дніпропетровській областях. З урахуванням чисельності населення, на тлі інших регіонів на Львівщині із захворюваністю складна ситуація, але не настільки як у Чернівецькій, Харківській, Херсонській, Одеській, Рівненській, Сумській, Хмельницькій, Запорізькій, Житомирській і Тернопільській областях. 

 


Госпіталізації

За минулий тиждень (від 4 до 10 жовтня) лікарні області прийняли на 27,4% більше нових хворих з підозрою на Covid-19 або підтвердженим діагнозом – 1568. Це рівень госпіталізацій другої половини березня цього року (зокрема, тижня від 15 до 21 березня ц. р.). За попередній тиждень (від 27 вересня до 3 жовтня) нових хворих у стаціонари прийняли менше – 1231. 

Погана новина: у перший день минулого тижня (4 жовтня) лікарні прийняли 340 нових хворих. Такі стрибки (понад 300 нових госпіталізацій за день) раніше мали місце лише в окремі дні кінця березня – початку квітня цього року. 

Наприкінці минулого тижня кількість зайнятих ліжок зросла до 2343 (станом на вечір 10 жовтня, неділю), а у попередню неділю, 3 жовтня, зайнятих ліжок було лише 1868. Іншими словами, за тиждень кількість зайнятих ліжок на 25,4%. Нагадаємо, що під час весняної хвилі на Львівщині найбільша кількість зайнятих одночасно ліжок була 11 квітня цього року - 3434.

 

За кількістю хворих у стаціонарах (на кінець доби 10 жовтня) Львівщина є на третьому місці в Україні після Харківщини та Дніпровщини. Водночас із кількості нових госпіталізацій за тиждень на 100 тис. мешканців зрозуміло, що ситуація у Харківській, Херсонській, Дніпропетровській, Запорізькій, Сумській, Чернівецькій та Житомирській областях може бути набагато гіршою, ніж на Львівщині.

Смертність

Кількість оприлюднених смертей від Covid-19 зросла за минулий тиждень (117) у порівнянні з попереднім тижнем (87) на 34,5%. Смертність є зараз вже приблизно на рівні початку грудня минулого року (осінньо-зимова хвиля) або початку квітня цього року (весняна хвиля), і, ймовірно, буде далі зростати з огляду на збільшення госпіталізацій та кількості хворих з підтвердженим діагнозом. 


 

Більше, ніж на Львівщині смертей від Covid-19 за минулий тиждень зареєстрували лише на Харківщині (144), Донеччині (139) та Дніпровщині (137). Якщо ж рахувати кількість смертей на 1000 осіб, то найвищою була смертність від Covid-19 минулого тижня у Чернівецькій, Херсонській та Житомирській областях. 

Актуальну інформацію про поширення коронавірусної хвороби у регіонах та перебіг вакцинальної кампанії можна отримати за цим посиланням.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!