В 2015-му у Львові вирахують нову грошову оцінку землі

3269 0
Наступного року у Львові вирахують нову нормативно-грошову оцінку землі. Наразі львівські підприємці орендують землю міста за старою грошовою оцінкою. Її середня вартість за 1 кв. м земель міста з урахуванням регіональних факторів – на рівні 470,29 грн.
Фото: epravda.com.ua

Фото: epravda.com.ua

За цим показником Львів – четвертий в Україні, після Одеси, Дніпропетровська та Донецька. Про це розповів начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міськради Михайло Бокало, пише Львівська пошта.

Він зазначив, що до квітня цього року діяли пільги щодо вартості 1 кв. м – 188 грн, поки Верховна Рада їх не скасувала. Зі слів Михайла Бокала, місто потребує нової оцінки земель, адже востаннє вона була встановлена у 2009 р. Тому міська рада доручила департаменту містобудування організувати та провести нову оцінку землі у Львові, яка набуде чинності з 1 січня 2015 р.

Також міськрада спрямувала 600 тис. грн управлінню природних ресурсів та регулювання земельних відносин на розробку проекту землеустрою щодо нової нормативної грошової оцінки земель Львова.

Михайло Бокало зазначив, що для виконання цієї роботи буде оголошено тендер. “Критерії оцінки земель недостовірні, адже міста України різняться між собою, від чого і залежать висновки експертів: у Львові набагато більше рекреаційних зон, які не приносять прибутку міськраді, аніж, до прикладу, у великих промислових містах Східної України”, – сказав він.

Департамент економічної політики міськради провів аналіз вартості 1 кв. м земель міст України, внаслідок визначення співвідношення площі міста та надходжень зі сплати за землю у 2014 році. Відтак максимальна сума коштів зі сплати за землю 1 кв. м – в Одесі (907,6 грн); у Дніпропетровську – 792,9 грн, у Донецьку – 737,6 грн, у Львові – 590,4 грн, у Запоріжжі –521,5.

Нагадаємо, львівські підприємці довго "воювали" з міськими чиновниками, аби добитися знижки за оренду землі. За їх словами, бізнес не може платити більше. Якщо земля таки подорожчає, то протистояння може відновитися.

Грошова оцінка землі у Львові була ухвалена в 2009-му, вона набрала чинності у 2011-му. Згідно з законом, така оцінка має встановлюватися кожні п’ять-сім років. Нині ж у Львові базова оцінка землі становить 470,29 гривень за квадратний метр. Проте для підприємців, які уклали угоду з міськрадою, діє знижка – 60%.

Львівський бізнесмен Ярослав Рущишин коментував у 2013-му Львівській пошті, що підприємцям потрібна не знижка, а нормальна ціна, адже знижка – це короткий поводок для підприємця: “Варто розуміти, що знижка – це політичний маневр. Хотіли – дали, а хотіли – не дали. Ситуація є нестабільною і незрозумілою. Наприклад, у 2012 році в першому кварталі знижка становила 70%, а в другому – 60%, до того – 30%. Це бардак! Як владі заманеться, так вона й чинить, а підприємці терпляче чекають, коли буде стабільність. Якщо сьогодні говорити про вартість за оренду землі без знижки, то, на жаль, в таких умовах ми не можемо говорити про конкурентноспроможність львівського підприємця”.

Він вважає, що треба робити нову грошову оцінку землі, і вона має приблизно відповідати тій, що є нині зі знижкою. “Зараз львівський підприємець не впевнений у майбутньому, тому не можна нормально, спокійно працювати, складати бізнес-план на майбутнє", – резюмує Ярослав Рущишин.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!