У 2021 році найімовірніше не буде всеукраїнського перепису населення

1846 0
Для проведення перепису у 2021 році його підготовку потрібно було починати в березні 2020 року.
Фото: Аргумент

Фото: Аргумент

У 2021 році всеукраїнський перепис населення, найімовірніше, не відбудеться через те, що це «дороге задоволення» і потрібен час на його підготовку. Про це повідомив міністр Кабміну Олег Немчінов в інтерв'ю «Інтерфакс-Украина».

«Перепис потрібно обов'язково проводити, але перепис — це дороге задоволення. Бюджетний запит, який Держстат подав, здається, 5,8 млрд грн. У нас увесь стабфонд на коронавірус — 65 млрд. Це дуже серйозне політичне рішення і це процес, який потрібно запускати заздалегідь», — каже він.

Читайте також: Чому українці їдуть працювати за кордон і що буде за два роки

Він також зазначив, що для проведення перепису у 2021 році, його підготовку потрібно було починати в березні 2020 року. На уточнювальне запитання, чи відбудеться перепис населення у наступному році, міністр відповів, що, швидше за все, ні.

«Я думаю, що ні. Можна спробувати зробити його наприкінці року, але тоді вже цього року необхідно почати витрачати кошти хоча б із вересня-жовтня. Як мені пояснював глава Держстату, потрібен мінімум один рік і три місяці, щоб пройти весь цикл, який необхідно зробити», — пояснив міністр.

За словами Олега Немчінова, керівництво Держстату має три сценарії: варіант класичного перепису, опитування і комбінований. Сам міністр виступає за комбінований перепис із максимальним використанням нових технологій.

Читайте також: Топ-3 країни, куди найчастіше виїжджають українці

Додамо, що востаннє перепис населення України проводили в 2001 році. Тоді нарахували 48,5 мільйонів українців. Хоча ООН рекомендує проводити подібні переписи раз на 10 років, в Україні його постійно переносили. Спершу на 2012 рік, потім на 2013, 2016 і от на 2020.

Новий перепис дозволить дізнатися не тільки кількість українців, а й те, скільки людей живе в містах та в селах, який у них сімейний стан, а також визначити вікові категорії населення. Це допоможе ефективніше розподіляти фінанси, відкоригувати субвенції для населення, а також розвивати економічні і соціальні програми.

Уже в грудні цього року планують провести пробний перепис населення, використовуючи інноваційні технології. Щоправда, переписувачі працюватимуть тільки в Київській області. Для перепису вони використовуватимуть планшети і gps-трекери.

Приблизні запитання до Всеукраїнського перепису можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, що у бюджеті на 2020 рік на проведення повноцінного перепису населення в Україні заклали 3,4 млрд грн. Утім, міністр Кабміну Дмитро Дубілет зазначав, що остаточного рішення про те, чи проводити перепис, тоді не було.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!