З наступного року уся сфера обслуговування має винятково перейти на українську мову

2090 0
Іншу мову можна буде використовувати лише на прохання клієнта.
Фото: Vezha.ua

Фото: Vezha.ua

Усі надавачі послуг незалежно від форми власності з 16 січня 2021 року мають обслуговувати споживачів і надавати інформацію виключно українською мовою. І лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Читайте також: Українська стала мені рідною. Історії тих, хто вчив мову у дорослому віці

За його словами, відповідно до статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

Читайте також: Чому українську мову уже не зупинити

«З 16 січня 2021 року мова обслуговування споживачів – українська! У супермаркеті та в інтернет-магазині, у кав'ярні, банку, на АЗС, в аптеці чи бібліотеці, де б ти не був – обслуговування має бути українською. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою», – каже Тарас Кремінь.

Читайте також: Український блогер зібрав 100 тисяч підписників у ТікТок, розповідаючи про українську мову

У разі порушення твоїх прав на отримання інформації та послуг українською мовою Тарас Кремынь радить звертатися до Уповноваженого із захисту державної мови.

Як йдеться на Урядовому порталі, низка положень мовного закону вже набула чинності: з 16 січня 2020-го мова реклами, зокрема політичної, мала бути лише українська. З 16 липня – назви аеропортів, станцій, зупинок, технічна та проектна документація, мова діловодства, документообігу, листування і звітності юридичних осіб. З 1 вересня всі школи мали перейти на українську.

Нагадаємо, Tvoemisto.tv зібрало низку джерел, де можна вдосконалити свою українську мову, навчитися писати без помилок і кальок, а розмовляти – без русизмів та суржика.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!