У 27-му українську антарктичну експедицію відправляться троє львів'ян

1903 0
Загалом у цій команді буде більше науковців, ніж зазвичай, троє жінок та один з наймолодших учасників за всі роки.
фото: укрінформ

фото: укрінформ

Національний антарктичний науковий центр повідомив склад зимувального загону 27-ї Української антарктичної експедиції, який в березні вирушить на станцію «Академік Вернадський» й працюватиме там понад рік. У цій команді буде більше науковців, ніж зазвичай, троє жінок та один з наймолодших учасників за всі роки. Серед львів’ян – біологи Сергій Глотов та Марта Дзиндра і системний адміністратор зв’язку Володимир Хомко.

«За час українських антарктичних експедицій кількість зимівників змінювалась від 10 до 15 людей, але останніми роками відбирали саме 12 – п’ятеро з команди життєзабезпечення станції та семеро науковців. Цього ж разу ми вирішили посилити наукову частину команди, тож у 27-й УАЕ буде 14 учасників: 9 вчених, по 3 на кожен напрям – геофізика, метеорологія, біологія, та традиційно лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін», – каже директор НАНЦ Євген Дикий.

Він пояснив, що збільшення кількості вчених дозволить Україні розвивати наукові дослідження в Антарктиці, які зараз є актуальними для всього світу.

Зокрема, одним із завдань метеорологів 27-ї УАЕ є участь у великому міжнародному проєкті «Рік полярних передбачень». Інше завдання експедиції – розширення програми спостережень озонового шару, оскільки останній рік виявився аномальним і «озонова дірка» вела себе непередбачувано.

Також на рішення збільшити склад зимівлі вплинули кліматичні зміни – тепер весна на «Вернадському» починається раніше, ніж туди може дістатись літній сезонний загін науковців, тож значно зростає навантаження на біологів-зимувальників.

Очолить 27-му УАЕ один з найдосвідченіших українських полярників – геофізик Юрій Отруба. Він уже 6 разів зимував на «Вернадському» й у попередній, 25-й УАЕ, не лише проводив дослідження, а й був бейскомандером, тобто керівником експедиції. Серед 14 учасників 11 чоловіків та троє жінок – дві метеорологині та одна біологиня.

Додамо, що середній вік членів 27-ї УАЕ – 36 років: найстаршому виповнилося 50, а наймолодшому – 21. Наразі він є одним з наймолодших учасників всіх українських антарктичних експедицій (до цього був лише один полярник, що вирушив на станцію в 21 рік). Із 14 майбутніх зимівників 6 уже працювали в річних експедиціях, а для 8 це буде перший такий досвід.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!