Політична реклама

У 30% криниць біля Львова нітрати у воді перевищують норму

2247 0
88% львів’ян споживають воду з центрального водопроводу міста, яка обеззаражується та контролюється лабораторіями. Водночас мешканці Винник, Брюхович, Рудно та частково Сихівського району споживають воду з індивідуальних криниць. Відтак, їх потрібно перевіряти на вміст у воді нітратів.

Львівський міський відділ у 2013 році провів дослідження 153 проб води, відібраних з індивідуальних криниць. У 28,29% проб виявлено перевищення вмісту нітратів та аміаку. Перевищення бактеріального забруднення виявлено у 74,02 % криниць, інформує прес-служба Львівської міськради.

Результати дослідження у 2013 році.

Залізничний р-н: смт Рудно: з 12 відібраних проб води з криниць виявлено невідповідність санітарно-хімічним показникам у 5 криницях (41,67 %), санітарно-мікробіологічним показникам – у 12 (66,67 %).

Личаківський р-н: смт Винники: з 26 відібраних проб виявлено невідповідність санітарно-хімічним показникам у 7 криницях (26,93 %), санітарно-мікробіологічним показникам – у 11 (42,31 %).

Шевченківський р-н: смт Брюховичі – з 104 відібраних проб виявлено невідповідність санітарно-хімічним показникам у 30 криницях (28,25 % ), санітарно-мікробіологічним показникам – у 83 (79,81%).

Сихівський р-н: з 12 відібраних проб виявлено невідповідність санітарно-мікробіологічним показникам – у 6 криницях (50 %).

Згідно з санітарними вимогами, концентрація нітратів у питній воді не повинна перевищувати 45,0 мг/л. Така вода придатна для споживання.

Однак, лабораторними дослідженнями води з індивідуальних криниць виявлено наднормативний вміст нітратів.

Основними причинами забруднення водоносного горизонту є внесення у грунт мінеральних та органічних добрив, забруднення стічними водами від вигрібних ям, а також твердими побутовими відходами, недотримання вимог будівництва вигрібних ям, надвірних вбиралень.

Вигрібна яма, дворова вбиральня повинна розміщуватись на відстані, не менше 50 м від криниці.

Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я, особливо для дітей до 3 років. Споживання такої води може привести до захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію у дітей. Групи підвищеного ризику складають немовлята, віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодовуванні, які споживають страви та молочні суміші, приготовані на воді, забрудненій нітратами.

Шляхи запобігання: сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання (криниці). При погіршенні якості води, необхідно негайно припинити користування криницею, терміново усунути причини, що викликали зміни якості води, провести очистку (відкачати воду, провести ремонт, знезаражування). Очистку необхідно проводити не рідше 2 рази на рік (навесні, після танення снігу, і восени, після осінніх дощів). Страви для дітей потрібно готувати на бутильованій воді.

Наземна частина криниці має бути влаштована не менш, як на 0,8 м вище поверхні землі, оголовок повинен бути щільно закритий кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою. Зверху оголовка влаштовується дашок, навіс, або ж оголовок вміщують у будку. Навколо криниці майданчик має бути цементований, радіусом, не меншим, ніж 2 м, з ухилом від криниці.

Недотримання власниками вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні криниць призводить до забруднення питної води у власних та сусідських криницях і робить її непридатною для споживання.

Власникам необхідно проводити лабораторний контроль за вмістом нітратів у питній воді криниць, де є діти до 1-го року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!