У Бернардинському дворику наступного року відреставрують криницю

1125 0
Криницю спорудили у 1620 році.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

У Львові наступного року планують відреставрувати криницю, що у Бернардинському дворику, на подвір'ї церкви святого Андрія. Про це повідомила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Читайте також: Каретний двір і перша цукерня у Львові. Підбірка львівських двориків з давньою історією

«Тут поставили риштування і фахівці досліджують розписи на куполі. Вони у дуже поганому стані. Після досліджень риштування на зиму заберемо, а вже наступного року плануємо розпочати тут реставраційні роботи», – сказала Лілія Онищенко.

Роботи виконуватимуть в межах українсько-польської програми «Збереження спільної культурної спадщини».

Бернардинський монастир розташований в історичному центрі міста, його звели ще у першій половині 17 століття як культовий комплекс ченців Бернардинів, які вперше прибули до Львова в 1460 році на запрошення воєводи Андрія Одровонжа. 

Праворуч від головного входу у церкву, у глибині подвір’я, розташована криниця, яку спорудили у 1620 році. Над цією криницею – ротонда, яку спорудили пізніше, у 1761 році. Вона виконана у вигляді арочної альтанки, увінчаної куполом зі скульптурою.  В цьому куполі зберігся розпис на тему чудес святого Яна з Дуклі.

На його честь також у 17 столітті в пам’ять про порятунок Львова від облоги військами Богдана Хмельницького поставили дерев’яну колону. Раніше на цій колоні стояла скульптура святого Яна, який стояв навколішки, склавши руки у молитві, але скульптура зникла у 1944 році, і досі не відомо, не вона. Зараз на її місці – декоративна ваза.

Фото Анни Чистякової


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!