У Білорусі під час протестів затримали дев’ятьох українців

1639 0
У протестах також постраждав фотокореспондент Associated Press з України
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

У Білорусі під час акції протесту, які розпочалися 9 серпня після виборів президента, затримали 9 українців, а також побили фотокореспондента Associated Press з України. Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ України у відповідь на запит Суспільного.

Українців затримали у Вітебську за «адміністративні правопорушення». У посольстві кажуть, що домоглося, щоб наступного дня після затримання їх відпустили з-під варти.

Побитого українського фотокореспондента агентства Associated Press з незначними травмами госпіталізували. Після надання допомоги у той же день виписали. До посольства України в Білорусі він не звертався. 

Будь-якої іншої інформації про інциденти з українцями під час протестів у Білорусі у МЗС немає, але посольство моніторить ситуацію.

Зазначимо, що перші два дні протестів білоруська влада повідомила про затримання 5 тисяч людей та поранення приблизно 200 протестувальників. Правозахисники вважають, що дані можуть бути заниженими. Також відомо про десятки затриманих журналісти. 

Нагадаємо, що 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За офіційними результатами ЦВК, за чинного президента, який на цій посаді вже 26 років, проголосували 80,23% виборців, а за опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську – 9,90%.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світлошумові гранати та гумові кулі.

11 серпня Світлана Тіхановська виїхала з країни до Литви та оприлюднила два відео: на одному вона пояснила, чому виїхала, а на другому, ймовірно, з аркуша, зачитала звернення, де закликала припинити протести.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!