У Брюховичах відкрили пам’ятник Володимиру Івасюку

4339 0
Пам’ятник виготовили та облаштували за 700 тис. грн.
Фото: Фейсбук Брюховицької селищної ради

Фото: Фейсбук Брюховицької селищної ради

В смт. Брюховичі, неподалік Львова, відкрили та освятили пам’ятник українському композитору Володимиру Івасюку. Двометровий пам’ятник зроблений із бронзи. Про це Тvoemisto.tv розповів селищний голова Брюхович Володимир Доманський.

Читайте також: Експертиза довела, що Володимир Івасюк не міг вчинити самогубство

За його словами, пам’ятник поставили на вулиці Володимира Івасюка, у самому центрі селища. На його виготовлення та встановлення з Брюховицької селищної ради виділили 700 тис. грн.

«Встановити пам’ятник Івасюку хотіли ще 17 років тому вчителі нашої школи. Але на це завжди не вистачало коштів. У 2012 р. ідею намагалися відродити представники громадських організацій, але тоді також виникли певні нюанси. Врешті кошти – 500 тис. грн на сам пам’ятник та 200 тис. грн на п’єдестал та облаштування громадського простору поблизу пам’ятника виділила Брюховицька селищна рада», – каже Володимир Доманський.

Пам’ятник Володимиру Івасюку у Брюховичах виготовили з бронзи. Його висота 2,10 метри. Над ним упродовж 2 років працював скульптор Любомир Кукіль.

На відкриття пам’ятника у Брюховичі приїхала родичі Володимира Івасюка, зокрема його рідна сестра.

Нагадаємо, композитора Володимира Івасюка, який зник 24 квітня 1979 року, знайшли повішеним 18 травня у військовій зоні Брюховецького. Тоді слідство висунуло версію самогубства через психічний розлад, і справу закрили за відсутністю складу злочину через два місяці. Після цього справу кілька разів поновлювали. На момент смерті Володимиру Івасюку було 30 років. У 2019 році експертиза довела, що Володимир Івасюк не міг вчинити самогубство.

Довідково:

Володимир Івасюк – український композитор і поет, один із основоположників української естрадної музики, автор 107 пісень, найвідоміша серед яких – «Червона рута». Також він є автором 53-х інструментальних творів, музики до кількох спектаклів. Професійний медик, скрипаль, грав також на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні.
У 2011 році у Львові за ініціативи Святослава Вакарчука відкрили пам'ятник Володимирові Івасюку.

Ольга Шведа



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!