У будинку на вулиці Зеленій у Львові відновили «австрійські» вікна

2605 0
Реставратори відновили деформовану конструкцію вікон та пофарбували у білий колір.
фото: лмр

фото: лмр

На Зеленій, 5д у Львові відновили автентичні вікна. Робота над рестраврацією тривала впродовж двох місяців у межах співфінансування з мешканцями. Про це повідомили в ЛКП «Бюро спадщини».

Читайте також: На плоші Ринок відновили автентичну браму з вітражами. Фото

«Старі австрійські вікна були деформовані  як часом, так і пошкоджені внаслідок неправильного догляду. Якщо з’являлась певна щілинка, то її, як правило, просто закладали шматтям. Це призводило до того що конструкція викривлювалась», – розповів реставратор Василь Гришканич.

Реставратори відновили деформовану конструкцію вікон та пофарбували у білий колір.

«Було досить багато втрачених елементів, наприклад, зберігся лише один карниз. Інші довелось відновлювати. Бувало, що на «коробці» були оригінальні австрійські завіси, а на самій стулці – радянські. Особливо багато таких випадків було під час війни, коли місто бомбили. Через це завіси вилітали і з часом безповоротно втрачались», – додав реставратор.

Програма співфінансування реставрації історичних вікон у Львові передбачає, що місто сплачує 60% вартості робіт, інші 40% – власник будинку.

Читайте також: У Львові відреставрували вже 11 історичних брам. Фото до і після

Нагадаємо, що на реставрацію вікон і балконів у Львові цього року витратять 4 млн грн.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!