У Львові планують закласти мільйон гривень на проєкт відновлення Пелчинського ставу

5139 0
Роботи добре було б розпочати разом із реконструкцією вулиці Вітовського, кажуть у мерії.

На відновлення Пелчинського ставу у проєкті бюджету розвитку на 2021 рік передбачили 1 мільйон гривень. Ці кошти скерують на виготовлення проєктно-кошторисної документації, якщо бюджет все ж приймуть у такому вигляді. 

Читайте також: У Львові збирають підписи, аби зберегти Кінопалац «Коперник»

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев розповів Тvoemisto.tv, що є декілька причин, чому цей проєкт є важливим для міста.

«Коли є сильні дощі, то у районі вулиці Сахарова підтоплює, колектор не справляється. Частину води забере став – це по-перше. По-друге, став стане важливим місцем міської рекреації. Є запит на використання території парку, а вона ніяк не використовується нині. По-третє – це клімат, сильно забудовані території перегріваються влітку. Вода стане додатковим охолодженням. Зменшення температури на градус чи два – це відчутно. Користь буде і для міської фауни», – пояснив Антон Коломєйцев.

Взимку, додає він, став буде великою міською ковзанкою, а влітку, можливо, у ньому можна буде купатись.

Для відновлення ставу торік провели гідрогеологічні дослідження, аби з’ясувати, який може бути притік води із існуючих джерел. Цього року планують виготовити проєктно-кошторисну документацію. Роботи ж, каже Антон Коломєйцев, добре було б розпочати разом із реконструкцією вулиці Вітовського.    

Читайте також: Біля Львова з'явиться логістичний хаб, в який інвестують близько 600 млн грн

«Зараз йде мова про будівництво вулиці Вітовського, проєкт деталізується. Ми на зв’язку з проєктантами, пропрацювали основні моменти взаємодії території парку і дороги. Все буде переосмислене. Вулиця Вітовського буде ближче до схилу гори, де є Цитадель, це залишає більше простору для розвитку Парку культури», – каже він.

Скільки потрібно буде коштів на Пелчинський став, буде відомо лише після того, як виготовлять проєктно-кошторисну документацію. Втім Антон Коломєйцев каже, що цей проєкт для міста абсолютно реальний, він не вартуватиме сотні мільйонів гривень.

«Ми були в одному з готелів біля Львова, гідрогеологи показували свою роботу. Там було влаштовано подібним чином, як хочемо влаштувати ми. Вони за півтори роки збудували став, у яру. Там є спеціальні фільтруючі рослини, очищують воду ультрафіолетовими лампами. Це переконуючий приклад, що, якщо це зробив окремий готель, то для міста це не має бути дуже складно. Все залежить від умов, геології і від багато чого іншого, але це не на сотні мільйонів, а десятки», – каже він.

Якщо депутати все ж затвердять кошти на проєктно-кошторисну документацію для відновлення Пелчинського ставу, то місто незабаром оголосить тендер на її виготовлення.

Читайте також: «Це лише розрити яму». На «Палац спорту» на Сихові немає грошей

Нагадаємо, у 2018 році у Львові затвердили детальний план території між вулицями Сахарова, Вітовського та Болгарською. Там планують облаштувати громадський простір, реорганізувати рух та відновити Пелчинський став.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!