У червні в Україні з’являться монети номіналом 10 гривень

2051 0
За розрахунками НБУ, на замінах банкнот дрібних номіналів на монети держава зможе заощадити близько 1 мільярда гривень.
фото: нбу

фото: нбу

Із 3 червня в Україні з’являться монети номіналом 10 гривень. Про це повідомили у Національному банку України.

Монети поступово замінять відповідні банкноти. Випуск монет номіналом 10 гривень завершить процес оновлення банкнотно-монетного ряду гривні.

«Це – частина комплексного рішення з оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року та має на меті забезпечити в Україні надійніші та захищеніші від підроблень банкноти, зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави», – йдеться в повідомленні НБУ.

На першому етапі НБУ введе в обіг 5 мільйонів монет номіналом 10 гривень. Їх розподілять між підрозділами Нацбанку у регіонах України. Відділення НБУ передаватимуть монети банкам, а банки – своїм клієнтам підприємствам торгівлі та громадянам.

Читайте також: В Україні ввели 1000-гривневу купюру. Фото

За розрахунками НБУ, за допомогою заміни банкнот дрібних номіналів на монети держава зможе заощадити близько 1 мільярда гривень на обслуговування готівкового обороту. Це пов'язане з тим, що тривалість обігу монети більша, аніж банкноти, тому Нацбанку не потрібно постійно друкувати та оновлювати банкноти.

Разом із монетами номіналом 10 гривень, в обігу й надалі будуть й купюри. Наразі таких банкнот є 179,3 млн штук.

Додамо, що монета номіналом 10 гривень у діаметрі охоплює 23,5 міліметри і важить 6,4 грама. Виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Монета буде більшою за решту гривневих монет, тому її можна буде легко відрізнити від монет 1, 2 та 5 гривень. На реверсі монети номіналом 10 гривень зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи, а на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

Нагадаємо, упродовж 2018-2020 років Нацбанк має оновити монетний ряд, вилучивши з обігу монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок та замінивши паперові 2, 5 і 10 грн на монети. Торік НБУ припинив карбувати монети номіналом 1, 2 5 і 25 копійок та вже почав вилучати їх із обігу. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!