Чому на нацвідборі Євробачення розгорівся скандал та до чого тут Росія. Доповнено

3084 0
Переможниця нацвідбору Maruv готова відмовитись від гастролей у Росії, але заявляє про тиск.
Фото: fakty.com.ua

Фото: fakty.com.ua

У суботу, 23 лютого, у Києві відбувся фінал національного відбору на «Євробачення-2019». За результатами голосування суддів та глядачів переможницею обрали співачку Maruv із піснею Siren Song.

Читайте також: Святлослав Вакарчук виступить у Львові з камерним оркестром. Де купити квитки

До цього співачка активно гастролювала у Росії, а на 6 квітня у неї запланований перший сольний концерт у Москві. На питання ведучого Нацвідбору Сергія Притули про гастролі в Росії співачка сказала, що таким чином «несе мир». Цей факт неабияк збурив соцмережі.

Членкиня правління Суспільного і голова розважального напрямку Олександра Кольцова заявила, що хоч відбір проводить телеканал СТБ, рішення про договір із переможцем ухвалює НСТУ, яке того ж вечора передала виконавиці договір із умовами на ознайомлення. Водночас віце-прем’єр-міністр України В'ячеслав Кириленко написав у своєму Twitter, що «представником України не може бути артист, який гастролює у державі-агресорі, планує робити це і надалі й не бачить у цьому нічого неприйнятного»

Один із пунктів документу вимагає скасувати гастролі в Російській Федерації, про що повідомила PR-директорка UA: Суспільне Вікторія Сидоренко у себе на Facebook.

«У контракті від "Суспільного" є вимога із забороною гастролювати у Російській Федерації. Цей контракт співачка отримала для ознайомлення», – написала Вікторія Сидоренко.

Сьогодні, 25 лютого, Maruv (Анна Корсун – ред.) на своїй сторінці у Instagram написала, що готова відмовитись від гастролей у Росії заради виступу на пісенному конкурсі.

«Я – українка, люблю свою країну і пишаюся тим, що представлятиму Україну в Тель-Авіві на міжнародному конкурсі "Євробачення – 2019", не зважаючи на те, що за добу отримала пропозиції від трьох різних країн представляти їх. Я готова відмовитись від виступів у Росії. У прямому ефірі відповіла на всі питання, які цікавили журі. Я не відвідувала Крим з 2014 року і не порушувала жодного закону України. Також я готова взяти на себе всі видатки по участі у міжнародному конкурсі», – написала співачка.

Скрін-шот із Instagram-сторінки Maruv

За її словами, за договором їй забороняють будь-яку імпровізацію на сцені без погодження з Суспільним, вона має передати авторські права на пісню, виконувати всі вимоги Суспільного, зокрема не спілкуватися з журналістами без їхнього погодження. При порушенні одного з пунктів на виконавицю чекає штраф 2 млн гривень. 

«Натомість я не отримую ні копійки фінансової підтримки, ні допомоги в організації поїздки, ні, тим паче, міжнародної промопідтримки. Я відчуваю тиск і спроби змусити мене відмовитись представляти свою країну на міжнародному конкурсі і прошу підтримки незалежних журналістів», – написала Maruv.

Читайте також: У Лос-Анджелесі роздали статуетки Оскар-2019. Повний перелік переможців

Договір необхідно підписати до обіду 25 лютого. Додамо, що друге місце у нацвідборі посів гурт Freedom Jazz, наступні – Kazka, Brunettes Shoot Blondes, Yuko та Anna Maria. Останні – уродженки Криму, батько яких працював суддею при окупаційній владі, а мама працює у так званій «Раді міністрів Криму». У інтерв’ю кримсько-тарарському телеканалу ATR виконавиці заявили, що «Україна втратила Крим». Солістка дуету Yuko Юлія Юріна є громадянкою Росії, але під час відбору заявила, що готова прийняти громадянство України.

Нагадаємо, торік на «Євробаченні» перемогла виконавиця Netta з Ізраїлю. Україну на пісенному конкурсі представляв Melovin, який став 17-м із 26 учасників.

Доповнено

Увечері 25 лютого стало відомо, що Суспільний мовник і Maruv не підписали угоду про участь у конкурсі через низку причин.

 Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!