У чому зберігати кошти та як обрати депозитну програму. 5 порад

3580 0
Довірити свої кошти банку шляхом відкриття депозиту – найпопулярніший спосіб зберегти свої заощадження. Tvoemisto.tv вирішило дізнатись, який спосіб заощадження є найбільш ефективним та як обрати найвигідніший варіант для себе.
ФОто: VseProGroshi.com.ua

ФОто: VseProGroshi.com.ua

Про основні поради розповідає Андрій Курбатов, начальник відділу пасивних та розрахункових операцій ПАТ «КРЕДОБАНК».

1. Розміщення коштів на вкладі або у індивідуальному сейфі у банку, вдома або вкладання коштів в нерухомість/бізнес – основні способи збереження своїх коштів. Саме довірити свої кошти банку шляхом відкриття депозиту – є найпопулярнішим способом. При цьому, звичайно, важливо правильно обрати банк. Найбільш надійними для зберігання заощаджень в Україні є банки з іноземним капіталом або державні банки. Такі банки провадять виважену політику із залучення коштів і не мають проблем із вчасною виплатою коштів та відсотків за вкладом своїм клієнтам. Додатково до безпеки збереження коштів на вкладі у банку, а не вдома, клієнт отримує нараховані відсотки на свої розміщені кошти.

2. Також варто пам’ятати, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, учасником якого є всі банки, які залучають кошти фізичних осіб, у випадку визнання банку неплатоспроможним, відшкодовує втрачені кошти. Станом на сьогодні розмір гарантованої Фондом суми відшкодування за вкладами та поточними рахунками, включаючи проценти, в одній банківській установі становить 200 000 грн.

3. Як обрати банк, враховуючи ситуацію з гривнею? В першу чергу, при прийнятті рішення  щодо розміщення коштів на депозиті, не потрібно керуватись високою процентною ставкою в порівнянні до пропозицій на ринку. Висока ставка насторожує, адже, чим більші проблеми у банку з ліквідністю, тим більше такий банк готовий платити за залучення коштів. Саме тому необхідно аналізувати пропозиції кількох різних банків.

4. Одним з важливих критеріїв при виборі банку є історія його надійної роботи упродовж останніх 10 років та виконання своїх зобов’язань перед вкладниками. Для цього достатньо переглянути рейтинги банку в медіа та почитати відгуки про фінустанову в ЗМІ. Іншим важливим критерієм вибору банку є його власники. Банки з іноземним капіталом є більш надійними та стабільними.

5. Після подій 2013-2014 років останній рік характеризувався найбільшою стабільністю з точки зору рівня інфляції та росту курсу валют. За прогнозами уряду та міжнародних організацій, ця стабільність збережеться і цього року. Відповідно, одним з видів розміщення коштів є варіант, при якому збереження коштів відбувається в тій валюті, в якій планується здійснювати майбутні витрати. Іншим варіантом може бути розподіл заощаджень по кількох валютах і розміщення коштів на вкладах в різних валютах.

Партнер проекту "Фінансова грамотність"   


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!