У Дрогобичі почали демонтаж радянського меморіалу «Вічний вогонь». Фото

1571 0
Тут ще за часів радянської влади встановили меморіал слави «Кладовище радянських воїнів», більш відоме в місті під назвою «Вічний вогонь».
Фото: Михайло Задорожний

Фото: Михайло Задорожний

Сьогодні, 20 квітня, у Дрогобиці розпочали демонтаж Меморіалу слави «Вічний вогонь» на перехресті вулиць Самбірської та І.Франка. Про це повідомив депутат Дрогобицької міської ради Михайло Задорожний.

Читайте також: «Є всі ознаки геноциду українського народу», – директорка «Території терору»

За його словами, комунальні служби приступили до виконання рішення сесії Дрогобицької міської ради про проведення повної дерусифікації у Дрогобицькій громаді.

Завтра на сесії міськради розглядатиметься питання перейменування вулиць, назви яких пов’язані з «русскім міром».

На перехресті вулиць Самбірська, Івана Франка, Лесі Українки, Січових Стрільців ще за часів радянської влади встановили меморіал слави «Кладовище радянських воїнів», більш відоме в місті під назвою «Вічний вогонь». Меморіал пам’яті жертв німецько-радянської війни був побудований у 1974 році. Представники громадських об’єднань неодноразово зверталися у мерію про демонтаж «Вічного вогню» у Дрогобичі як елементу тоталітарного комуністичного режиму. Після подій з демонтажем Монументу слави у Львові, це питання актуалізували.

Читайте також: «Не радянський меморіал». На Марсовому полі у Львові буде сквер та місця для поховань

Нагадаємо, що 16 квітня у Львові на Пагорбі слави почали демонтаж радянських символів. Їх передадуть до експозиції музею «Територія Терору», що на просп. Чорновола.

Торік у жовтні у львівський Музей Терору перенесли зірку з серпом та молотом – радянський орден «Вітчизняна війна». Її демонтували з Марсового поля. Через демонтаж радянського символа у Львові МЗС Росії надіслало ноту протесту Україні.

Також у Львові демонтували останні фрагменти Монументу слави – скульптури «Батьківщини-матері» та радянського Воїна. Демонтаж монумента коштував місту майже 300 тисяч гривень. Сам процес демонтажу Монументу слави почався ще у 2018 році. Львівська міська рада визнала його аварійним. У березні 2019 року знесли 30-метрову стелу, де було 5 горельєфів радянських солдатів. Вони перебувають на зберіганні у музеї «Територія терору». У квітні 2021 року продовжили демонтаж., а у липні завершили переміщення останніх горельєфів монументу.

Над створенням Монументу слави свого часу працювали відомі львівські скульптори Дмитро Крвавич, Еммануїл Мисько та Ярослав Мотика. Горельєфи виготовили на Львівській кераміко-скульптурній фабриці, а дві скульптури – Берегині і воїна – на вагонно-паровозному заводі. Авторам вдалося створити нетиповий на той час пам’ятник, на якому є приховані українські національні елементи.

Водночас, за словами львовознавця Петра Радковця, Монумент Слави у Львові звели на місці цвинтаря, проєкт затверджували у Москві, а символізував він силу радянської влади. Детальніше про демонтаж Монументу слави та його місце в історії, читайте у матеріалі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!