У Гарнізонному храмі завершили реставрацію фресок із 300-літньою історією. Фото дня

1918 0
Фрески, які відреставрували, датуються 1740 роком.
Фото: Олександр Мазуренко

Фото: Олександр Мазуренко

У Гарнізонному храмі св. ап. Петра і Павла на склепінні центральної нави завершили реставрацію фресок 1740 року авторства Франциска Екштайна, повідомляє ЛМР.

Читайте також: Кам'яниці на вулиці Краківській повернули первісний вигляд

Це найбільший міжнародний реставраційний проєкт України, над яким одночасно працювали 20 українських та польських реставраторів під керівництвом доктора Павла Болінського. На роботи витратили понад 20 млн грн.

За словами настоятеля Гарнізонного храму св. апп. Петра і Павла о. Тараса Михальчука, сьогодні завершили другий етап реставрації унікальних фресок і беруться за демонтаж одних з найбільших внутрішніх риштувань в Україні. Риштування важать 38 тонн і складають майже 3,5 тис. м3 об’єму.

Храм пережив багато лихоліть, зокрема, його закрили у радянський період і 65 років тут лунала тиша. Після другої світової війни було постійне затікання даху, через що фрески були понищені і багато елементів втратилось.

У 2011 році храм відкрили для Богослужінь, а вже у 2012-му розпочалися дослідження склепінь храму. З липня 2015 року розпочався перший етап реставрації фресок центральної нави храму, площею 300 м2. У 2018 році розпочався другий етап реставрації. Це вже понад 1000 м2. У сюжеті фресок закладене життя апостолів Петра і Павла, їхні місійні подорожі.

Читайте також: Найперший, найбільший, найулюбленіший. Гарнізонний храм Львова

Реставрацію, яка тривала 4 роки, провели за кошти Міністерства культури Польщі, зокрема інституту Полоніка, та жертводавців храму. Урочисте відкриття фресок відбудеться 2 грудня. До цього часу у храмі триматимуть роботи з демонтажу риштування.

Нагадаємо, що у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла ЛА УГКЦ у Львові до кінця року планують встановити освітлення фресок.

Фото Олександра Мазуренка


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!