У Голлівуді знайшли унікальну кіноплівку про Водохреща у Львові майже 100 років тому. Відео

1540 0
Раритетну кінохроніку зняв галицький режисер Юліан Дорош.
Фотоскрін

Фотоскрін

У Лос-Анджелесі штату Каліфорнія у США у приватному архіві відомого у діаспорі режисера Богдана Солука знайшли унікальну кіноплівку «Йордан у Львові», відзняту в 1930-х роках. Відео традиційного йорданського освячення води на площі Ринок того часу опублікували на YouTube-каналі «Архіви діаспори».

Читайте також: У Львові є унікальне місце для освячення води. Фото, відео

Як пише РІСУ, кіноплівку за запитом дослідника кіно української діаспори Олександра Дебича відшукав у архіві батька син режисера Богдана Солука Юрій. Стрічка «Йордан у Львові» з 1930-х років стала частиною змонтованого Богданом Солуком фільму «Львів говорить» у 1958 році. Відомо також, що фільм мав звукову доріжку, яка поки ще не є ідентифікована.

У відео показано традиційне йорданське освячення води на площі Ринок біля криниці навпроти тогочасної аптеки Терлецького за участі єпископа УГКЦ Івана Бучка в оточенні членів львівської капітули і духовенства. У кадрі також з’являються відомий український державний діяч Кость Левицький, який був прем’єр-міністром ЗУНР у 1918 році, адвокат, посол Сейму II Речі Посполитої, діяч УНДО Володимир Целевич, та правник, секретар УНР у 1918-1919 роках Степан Біляк.

Про показ фільму «Йордан у Львові» у Стрию писали в газеті «Діло» 14 грудня 1937 року. Можна припустити, що стрічка була знята до 1937 року. Точну дату виробництва фільму мають встановити у ході подальшого аналізу. Оцифрування матеріалів у США продовжується, і невдовзі будуть опубліковані нові історичні артефакти.

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!