У гості до Левинського: у Львові відкрили виставку про відомого архітектора. Фоторепортаж

3170 0
Із 26 березня по 10 травня у Львові триває виставка «Іван Левинський. Імпульс». Tvoemisto.tv побувало на відкритті та ділиться своїми враженнями.
Фото Ольги Гуцол

Фото Ольги Гуцол

Виставка «Іван Левинський. Імпульс» – це перший захід Року Левинського, яким вшановують 100-річчя з дня смерті відомого у Львові будівничого, архітектора, промисловця, громадського діяча, професора та філантропа Івана Левинського.

Читайте також: У Львові створять два нові туристичні маршрути. Деталі

Відвідувачам, яких, здавалося, не змогла вмістити в себе Порохова вежа, розповіли невідомі факти з життя Івана Левинського, показали речі з приватних колекцій, які ексклюзивно надали для виставки, ознайомилися з оригінальними кресленнями його фірми до реалізованих проектів і тих, які втілити не вдалося.

Кожен із просторів виставки має стосунок як до особистості Івана Левинського, так і до його багатогранної спадщини. Один із залів знайомить відвідувачів із основними подіями того часу, коли жив видатний будівничий. Тут можна побачити фотографії будівель, які створило його бюро, чи поглянути, як виглядав кабінет Івана Левинського, який організатори виставки відтворили на третьому поверсі Порохової вежі.

Крім цього, можна переглянути документальні відео про архітектора: з дронів, які зняли будівлі, що проектувало його бюро, з висоти, інтерв’ю з мешканцями, які живуть у цих будинках, та фільм, де сучасні науковці розповідають про архітектора та його творіння. Останній фільм, який показують в окремому залі, створило Tvoemisto.tv.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Фабрика Левинського

Виставка триває у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа» (вул. Підвальна, 4). Її організаторами є сам Центр, Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів України, Арт-центр Павла Гудімова «Я Галерея».

Проект «Рік Левинського» досліджує спадщину архітектора в сучасному розрізі, виносить в широкий суспільний дискурс її значення для України та вписує у світовий контекст, розкриває нові ракурси здобутків Івана Левинського і дає можливість глядачеві осягнути феномен цієї визначної постаті.

Довідка

Іван Левинський (06.07.1851–07.07.1919) – архітектор, підприємець, громадський діяч. Народився в Долині. Згодом, за підтримки старшого брата, він переїхав у Львів, де впродовж семи років навчався у Львівській реальній школі, а з 1869 року – у Львівській технічній академії, яку закінчив із відзнакою й у 1875 році почав працювати в реорганізованій Політехніці.

Від 1901 року Іван Левинський – професор, керівник новоствореної кафедри утилітарного будівництва. На початку 1880 року він отримав офіційний дозвіл займатися будівництвом і створив власну будівельну фірму. Окрім проектної роботи, фірма Івана Левинського реалізовувала всі етапи зведення будівель, активно займалася операціями із купівлі та продажу земельних ділянок, а також налагодила виробництво та торгівлю різноманітних будівельних матеріалів. Залучаючи широке коло провідних архітекторів, фірма Івана Левинського за три десятиліття своєї діяльності реалізувала сотні різноманітних проектів: однородинні кам’яниці, приватні та громадські будівлі.

Фото Ольги Гуцол


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!