У грудні пройде два зорепади та сонячне затемнення. Коли чекати

35101 0
Учені попереджають тільки про те, що під час затемнення не можна дивитися на Сонце неозброєним поглядом.
Фото: NASA/MSFC/Joe Matus

Фото: NASA/MSFC/Joe Matus

У грудні над Землею пройде відразу кілька цікавих астрономічних і за сумісництвом астрологічних подій: повне сонячне затемнення і два метеоритних дощі. Про це повідомляє НВ.

Повне сонячне затемнення відбудеться 14 грудня і завершить коридор затемнень, який іде з початку місяця. Це затемнення 142 саросу (інтервалу часу, після якого затемнення Місяця та Сонця приблизно повторюються в тому ж порядку), тому воно дублює аналогічне в 2002 році, а наступне подібне станеться аж у 2038.

Повна фаза затемнення триватиме 130 секунд і пройде над Чилі та Аргентиною, де її можна буде побачити у всій красі. За Київським часом затемнення почнеться о 18:13, але візуально пройде непоміченим.

Зодіакального затемнення буде проходить під знаком Стрільця, який у такому поєднанні з Сонцем часто викликає у людей кризу цінностей і віри. У цей час може хотітися чогось нового, змін орієнтирів та діяльності, і багатьом людям це вдасться. Деяким же захочеться навчитися чогось нового, отримати незвичайний досвід і знання.

Учені попереджають тільки про те, що під час затемнення не можна дивитися на Сонце неозброєним поглядом, але конкретно це буде проходити вже після заходу Сонця в Україні.

14 і 22 грудня астрономи також очікують два метеоритних дощі: Гемініди і Урсиди.

Потік Гемініди покаже 120 об'єктів на годину в пік. Цей дощ створюється залишками астероїда Фаетон, який виявили в 1982 році, і відбувається щороку в середині грудня. Цього року його буде гарно видно за містом, тому що молодий Місяць не буде перекривати світлом небо. Очікуйте «зорепад» Гемініди з боку сузір'я Близнюків.

У ніч з 21 на 22 грудня, найдовшу ніч року, відбудеться і другий метеоритний дощ Урсиди. Цей потік буде значно меншим, ніж попередній: усього 5-10 метеорів на годину. Метеоритний дощ створюється залишками комети Туттля, яку знайшли в 1790 році. «Зорепад» Урсиди теж буде добре видно, а дивитися потрібно з боку сузір'я Малої Ведмедиці.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!