У грудні в обігу з’явиться монета номіналом 5 гривень. Фото

4133 0
А наступного року планується ввести в обіг монету у 10 гривень.
Фото: Нацбанк

Фото: Нацбанк

Нацбанк вводить в обіг монету номіналом у 5 гривень. Вона має з’явитись вже 20 грудня. Про це повідомляє НБУ.

Монета номіналом у 5 гривень буде в обігу паралельно із паперовою купюрою того ж номіналу, але поступово має замінити паперові гроші, що природно зношуються. Тож спеціально обмінювати купюри на монети не потрібно.

Усередині наступного року, додають в НБУ, в обіг також введуть монету номіналом у 10 гривень.

«Заміна банкнот номіналами 5 та 10 гривень на монети дасть змогу державі заощадити близько 1 млрд гривень. Адже тривалість життя монет є значно вищою за тривалість життя банкнот дрібних номіналів. Монети перебувають в обігу близько 20-25 років. Натомість банкноти номіналами 5 та 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – у середньому один-два роки. Банкноти потрібно щороку друкувати, обробляти і зберігати. Водночас обіг монет потребує від держави значно менших зусиль та коштів», – кажуть в Нацбанку.

Читайте також: НБУ запускає в обіг набір монет, присвячений яворівській забавці. Фото

Оновлення банкнотно-монетного ряду гривні продовжуватиметься, кажуть в НБУ. Так, 20 грудня в обіг також введуть купюру номіналом 50 гривень оновленого зразка, а 25 лютого 2020 року – оновлену купюру номіналом 200 гривень. Обидві купюри матимуть удосконалену систему захисту.

Нагадаємо, з 1 жовтня НБУ вивів з обігу монети номіналом 1, 2 та 5 копійок та припинив поповнення готівки в обігу монетами номіналом 25 копійок, а з 25 жовтня ввів у обіг банкноту номіналом 1000 гривень. 

Зараз номінальний ряд гривні складається із 17 номіналів. Його мають скоротити до 12 – шести монет і шести купюр.

Зображення: НБУ


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!