У християн східного обряду розпочався піст

2178 0
З 28 листопада в українських православних і греко-католиків розпочинається довгий піст перед празником Христового Різдва. Триває він до 6 січня включно.
фото: tradition.org.ua, dyvensvit.org, radiosvoboda

фото: tradition.org.ua, dyvensvit.org, radiosvoboda

У християн східного обряду з 28 листопада розпочинається Великий піст, який триває сорок днів й закінчується на свято Христового Різдва. Для православних і греко-католиків піст триватиме до 6 січня включно, а для римо-католиків він розпочнеться у неділю, 29 листопада, й триватиме до Надвечір’я Різдва за новим стилем, тобто до 24 грудня.

Різдво Христове, як і свято Воскресіння Господнього, належить до найбільших празників у році, тому піст перед Різдвом творився на зразок Пасхального посту і навіть носить назву Чотиридесятниці.

Піст для християн супроводжується частою молитвою та прийняттям Святих Таїн, які повинні бути постійною практикою християн і не в час посту.

Головна мета посту, встановленого ще у ранні століття християнства, – духовне очищення людини. Тому піст – це відмова не тільки від скоромної їжі, але й від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок для того, щоб можна було з чистим серцем зустріти свято Різдва. Без молитви і покаяння піст може стати лише дієтою.

Джерело: zik.ua

Підготувала Мар'яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!