У християн східного обряду розпочався різдвяний піст

1707 0
Піст перед Різдвом ще називають Пилипівкою або останнім багатоденним постом у році.
Фото: unian

Фото: unian

У православних християн та греко-католиків сьогодні, 28 листопада, починається Різдвяний піст. Він триватиме 40 днів до Різдвяного Святвечора, тобто до 6 січня включно.

Піст перед Різдвом ще називають Пилипівкою або останнім багатоденним постом у році. За традиціями, він менш строгий, але від деяких продуктів усе ж рекомендують утриматись.

Постити можуть усі, хто має бажання або відчуває духовний поклик до очищення. Вагітні жінки, діти, люди похилого віку та хворі можуть не постити. Строгість посту може бути послаблена й для тих, хто хворіє тимчасово, перебуває у дорозі чи займається важкою фізичною працею. Проте якщо ви вже вирішили дотримуватися посту, то, окрім обмежень у їжі, потрібно дотримуватися певних обмежень й у духовному житті: уникати сварок, молитися та не тримати образ.

Читайте також: УГКЦ та «Пласт» підписали меморандум про співпрацю

Щодо харчування, то впродовж посту християни східного обряду мають уникати продуктів тваринного походження – м’яса, яєць, молока та харчів, що їх містять. Різдвяний піст – не надто строгий, тому якщо немає свят, то у понеділок, середу та п’ятницю дозволяють вживати рослинну їжу без олії, а  в інші будні дні – додавати олію. На вихідні до раціону можна включити рибу. Риба також дозволена під час великих свят: Введення у храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), День Миколи Чудотворця (19 грудня), а також у дні пам’яті деяких святих – апостолів Матвія (29 листопада), Андрія Первозванного (13 грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня). У суботу та на свята дозволяють випити трохи вина, проте не зловживати.

Максимально дотримуватися посту варто у останній тиждень – від 2 до 6 січня та у сам Святвечір. У цей період -  у понеділок, середу та п’ятницю - рекомендують вживати продукти, які не пройшли термічної обробки та утриматись від олії.

Протягом посту можна вживати в їжу продукти рослинного походження – картоплю, каші, овочі та фрукти, консервацію, маргарин без домішок. Пісна їжа повинна бути простою та недорогою. Проте й такими продуктами не варто зловживати.

Читайте також: Офіційно. В Україні запровадили вихідний на Різдво 25 грудня

У піст церква забороняє одружуватися, чи брати шлюб у храмі, але хрещення дитини проводять незалежно від посту.

Головна мета посту – духовне очищення. Тому піст – це не лише відмова від певних продуктів, а й від поганих думок та згубних пристрастей. Православному християнину протягом посту також обов’язково потрібно прийняти таїнства Сповіді і Причастя. Інакше піст стане просто дієтою або голодуванням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!