У інфекційній лікарні Львова почали експериментальне використання препарату «Біовен» у хворих на Covid-19

11046 0
Наразі його у комплексі з іншими лікарськими засобами отримували троє пацієнтів, які були у важкому стані.
Фото: Наталія Тімко/Фейсбук

Фото: Наталія Тімко/Фейсбук

У Львівській обласній клінічній інфекційній лікарні почали експериментальне використання українського лікарського засобу «Біовен». Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv заступник директора інфекційної лікарні Ігор Берник, препарат використовують у комплексній терапії з іншими медикаментами для лікування хворих на Covid-19.

Читайте також: У МОЗ затвердили єдиний протокол для лікування Covid-19

За словами Ігоря Берника, препарат вже давно є на ринку, його використовують для лікування інфекційних захворювань, вірусних і бактерійних.

«Ми робимо лише свою частину дослідження. Саме дослідження полягає в тому, щоб оцінити ефективність використання «Біовену» в комплексній терапії пневмонії при коронавірусній інфекції. Тобто ми не використовуємо один цей препарат, а додаємо його до інших, які призначаються важким хворим із підтвердженим діагнозом Covid-19 і тим, які мають пневмонію», – говорить Ігор Берник.

Хворим на коронавірус, каже лікар, призначають також антибіотики, дезінтоксикаційну терапію тощо.

Наразі «Біовен» давали лише трьом хворим. Ігор Берник розповідає, що вони були в реанімації у важкому стані, наразі двоє переведені з реанімації у відділення для подальшого лікування.

«Результат є, але ми наразі не можемо сказати, що допомогло, тому що хворі отримували й інше лікування. Це завдання науковців, яким ми передаємо показники пацієнтів і які будуть далі цим займатись, визначити ефективність за своїми критеріями», – каже медик.

Перед тим, як призначити пацієнтові «Біовен», йому розповідають, що це за препарат, пояснюють його дію і отримують згоду.

«Цей препарат дає антитіла до вірусів, але там немає антитіл до коронавірусу. Він має дві дії, що допомагають боротись з Covid-19. По-перше, препарат зменшує цитокіновий шторм (коли імунна система надто бурхливо реагує на інфекцію – ред.), а, по-друге, коли при коронавірусі приєднується бактерійна чи інша флора, препарат містить антитіла, що допомагають із цим боротись, щоб стан пацієнта не ускладнювався ще однією хворобою», – пояснює Ігор Берник.

Читайте також: ВООЗ зупиняє випробування препаратів від малярії як ліків проти коронавірусу

«Біовен» – розчин для інфузій, що містить імунологічну білкову фракцію імуноглобуліну G. Як ідеться в інструкції до препарату, його діючим компонентом є антитіла, що володіють специфічною активністю проти різних збудників захворювань – вірусів і бактерій, зокрема, гепатиту А і В, цитомегаловірусу, вірусу герпеса людини 1 типу, 2 типу та 6 типу, вірусу Епштейна-Барр, вітряної віспи, грипу, кору, паротиту, поліомієліту, краснухи, коклюшу, стафілококу, кишкової палички, пневмокока, правцевого та дифтерійного токсину. Має також неспецифічну активність, що проявляється у підвищенні резистентності (опірності) організму.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав указ, що дозволяє клінічні випробування українського препарату «Біовен» на пацієнтах із підтвердженим коронавірусом.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!