У каплиці Трьох Святителів відреставрували автентичні хрести

1024 0
До кінця року планують полагодити дах.

У Львові тривають реставраційні роботи каплиці Трьох Святителів, що на вулиці Руській. Вона є компонентом ансамблю Успенської церкви.Учора відреставровані автентичні хрести, які датують 1572 роком, освятили та встановили на каплиці. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook отець-диякон Львівської єпархії ПЦУ Юрій Федів.

У коментарі Тvoemisto.tv керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко розповіла, що хрести на трьох банях відновлювали півтора місяці. Реставратор по металу – Юрій Миколаїшин.

«Хрести були в поганому стані. Це кований метал, але в деяких місцях вони сильно поржавіли. Також були втрачені елементи сяйвоїки. Їх відновили відповідно до іконографічних матеріалів і тих фрагментів, які залишилися. Утрималися маленькі фрагменти сяйва, воно було відновлено. Також відновили позолоту, тому що півмісяць, яблуко, сяйво і тарілки були позолочені. Сліди ми знайшли, але сама позолота фактично не збереглася», – каже Лілія Онищенко.

Вона акцентує, що металеві елементи виробів були розчищені і захищені від корозій. У деяких частинах потрібно було допаяти певні елементи або ж допротезувати їх через сильне поржавіння.

За словами чиновниці, у комплексі реставраційні роботи Каплиці трьох святих передбачають заміну деревини, її протезування, яке було втрачене, часткову заміну металевого покриття, відновлення бань та встановлення мідної бляхи. Нині триває основна частина – реставрація даху.

«Успенський храм потребує реставрації, але каплиця особливо: дах протікав і нищив всю ліпнину, яка є в інтер’єрі», – зауважує Лілія Онищенко.

Роботи виконують за кошти міського бюджету. На них виділено близько 2 мільйонів. За словами очільниці управління, реставрацію планують завершити до кінця року.

Довідково

Каплиця Трьох Святителів належить до комплексу Успенської церкви на розі вулиць Підвальної та Руської. Цю архітектурну пам’ятку збудовано за проєктом Андрія Підлісного протягом 1578 – 1591 років. Цьогоріч львівські майстри почали реставрувати дах каплиці. Покрівлю храму не ремонтували щонайменше 50 років. Будівля має ліпне оздоблення, яке походить з 17 століття. Риштування біля неї встановили цьогоріч наприкінці вересня. 

Ольга Кацан

Фото зі Facebook-сторінки Лілії Онищенко



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!