У кінці року у Львові має запрацювати літературна резиденція для письменників з інших міст

2399 0
Літературну резиденцію облаштують біля музею Івана Франка.
фото: lv.oblast.online

фото: lv.oblast.online

Сьогодні, 29 березня, виконком міської ради ухвалив створення у Львові літературної резиденції для письменників, перекладачів, літературознавців з інших міст та країн, передає кореспондент Tvoemisto.tv.

За словами директорки департаменту розвитку ЛМР Наталії Бунди, резиденція розташовуватиметься в будівлі біля Дому Франка, у ній буде дві квартири.

«Це також в рамках реалізації статусу Міста літератури ЮНЕСКО, кожне місто — Краків, Вроцлав та інші міста — мають такі відповідні програми, такі осередки літературних середовищ. Окрім того, через літературну резиденцію також будемо реалізовувати ряд програм для популяризації, сприяння написання україномовного продукту. Літературна резиденція буде своєрідним осередком літературного середовища», — каже вона.

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv директор Дому Франка Богдан Тихолоз, двоповерховий будиночок площею майже 100 кв. м майбутньої резиденції є у власності міста. Раніше там жили водій і служниця польського підприємця-текстильника, власника готелю «Європейський» Антонія Увєри.

«Літературна резиденція — це не готель. Це проект, який передбачає промоцію міста і літератури в місті. Передбачається кілька програм, і переможці цих програм — письменники, перекладачі, літературознавці, — на певний час зможуть стати гостями літературної резиденції», — каже Богдан Тихолоз.

Візуалізація прес-служби ЛМР

Читайте також: «Кузнєчік» без нафталіну. Що відбувається з Палацом Хоткевича

Керівниця львівського офісу міста літератури ЮНЕСКО Богдана Брилинська у коментарі Tvoemisto.tv розповіла, що резиденція має запрацювати до кінця року як структурний підрозділ Палацу культури імені Гната Хоткевича.

«Тут буде дві житлові кімнати, де зможуть одночасно перебувати двоє резидентів, кафе-вітальня для подій. Але ще потрібно провести реконструкцію приміщення. Та спочатку Дім Франка і Палац Хоткевича мають підписати меморандум, у якому буде описаний функціонал резиденції і план, коли вона має бути відкрита», — говорить вона.

За її словами, у другій половині року має зібратися експертна рада, яка напрацює програми та пріоритетні напрямки на наступний рік. Серед вже запланований програм — ICORN, яка надає притулок для митців-біженців, а також програми, пов’язані з особою Івана Франка та його діяльністю.

«Усе залежить від міста і чи матиме воно можливість профінансувати це. Наприклад, внесок за членство в мережі ICORN — це 2000 євро», — каже вона.

Нагадаємо, що у Львові відкрили виставку про Івана Левинського.

Андрій Костюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!