Київ

У комісії КМДА відреагували на ідею міністра Ткаченка залишити коня при знесенні пам’ятника Щорсу

885 0
Місто готове надати свої пропозиції Мінкульту щодо демонтажу пам’ятника Щорсу та здивоване новою ідеєю міністра.

Міністерство культури та інформполітики України поки не ухвалило остаточного рішення щодо можливого демонтажу пам’ятника радянському воєначальнику Миколі Щорсу в Києві та очікує на “облікову інформацію” від КМДА. Про це повідомив міністр Олександр Ткаченко в інтерв'ю "РБК-Україна".

Міністр зазначив, що влада Києва має надати Мінкульту “облікову інформацію” про пам'ятник. "Ми не можемо просто сказати, що є пам'ятник, перенесіть його. За всіх нюансів війни ми маємо виховувати в собі повагу до закону та розуміння того, що ми не варвари. Кінь же хороший", – сказав Ткаченко.

Місто готове надати всі необхідні документи після рішення робочої групи відповідної комісії при КМДА. Про це в коментарі "Твоєму місту" повідомив член Комісії з питань найменувань при Київському міському голові Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

У нас працює окрема Робоча група на чолі з заступником міського голови Володимиром Прокопівим, яка займається саме російськими і радянськими пам’ятниками. Ми якраз чекаємо її наступного засідання. Я у рамках цієї групи включно з Олександром Алфьоровим (голова комісії - ред.) входжу до експертної частини, і ми по Щорсу свою частину роботи вже зробили”, - розповів  Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

Відмітимо, в своєму інтерв’ю міністр також зазначив, що якщо пам'ятник занесено до реєстру як національну пам'ятку і є рішення його перенести, його має бути перенесено "у відповідне місце". При цьому міністр запропонував залишити коня: "Остання версія, яку я чув із розряду щирих пропозицій: "Давайте коня залишимо, а Щорса приберемо". Це теж варіант, тому що коня всі мистецтвознавці визнають як видатного художнього коня", – заявив він.

Тиміш Мартиненко-Кушлянський прокоментував пропозицію міністра так: “Щодо пропозиції зняти Щорса і залишити коня - це вже якась нова ідея міністра. Звісно, є ідеї і про художнє переосмислення пам’ятника. Але тут простір до дискусій великий”, - сказав член комісії.

За його словами, міністерство не хоче брати на себе відповідальність: “Це йде черговий етап «перекидання гарячої картоплини» між відомствами. Усі розуміють, що треба щось робити, але ніхто не хоче брати на себе відповідальність за кінцеве рішення”, - резюмував він. 

Відмітимо, дискусія щодо демонтажу пам’ятника Щорсу в Києві розпочалась ще в рамках декомунізації. У березні 2017 року пам'ятник пошкодили, відпилявши ногу коню. Того самого року київська влада заявляла про намір звернутися до Міністерства культури щодо перенесення пам'ятника Щорсу в музей пропаганди СРСР, щоб уберегти його від актів вандалізму. Восени пам'ятник обмалювали, зокрема на ньому з'явився надпис "знеси мене". 

9 листопада 2022 року Ткаченко повідомляв, що експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики України ухвалила рішення демонтувати у Києві пам'ятники російським воєначальникам Миколі Ватутіну та Миколі Щорсу. Обидві пам'ятки входять до списку об'єктів культурної спадщини національного значення, які заносять до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Тому, щоб законно їх демонтувати, необхідно змінити їхній статус та вивести з реєстру, роз’яснювали у Мінкульті. Пам'ятник Ватутіну був демонтований 9 лютого. Причина недемонтажу пам'ятника Щорсу тоді не повідомлялась. 

Довідка. Пам'ятник Щорсу було відкрито на бульварі Шевченка 30 квітня 1954 року з нагоди 300-річчя Переяславської ради. Він являє собою виготовлену з бронзи кінну статую загальною висотою майже чотирнадцять метрів. До Щорса (в 1872-1926 роках) на цьому місці був пам'ятник Олексію Бобринському - відомому меценату, засновнику цукрової промисловості України й будівничому залізниці в Києві.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!