Київ

У Києві біля консерваторії провели акцію через незгоду з іменем Чайковського у назві закладу

868 0
Біля стін музичної академії відбулась мирна акція з закликом прибрати ім'я Чайковського у назві закладу.

Сьогодні на Майдані Незалежності, біля стін Національної музичної академії відбулася анонсована мирна акція.
 
Студенти київської консерваторії імені П.І Чайковського вимагали, аби їх почуло керівництво вишу. Серед основних вимог мітингувальників:
  • прибрати ім'я Чайковського з назви Академії;
  • прибрати картини з російською символікою;
  • повернути професорів, яким ректор підписав заяви про звільнення.

 

Нагадаємо, через незгоду із керівництвом, із закладу почали звільнятися викладачі, зокрема заяву про звільнення написала професорка кафедри історії світової музики Олена Корчова та композиторка Алла Загайкевич. Також з академії пішов Володимир Сіренко – професор, Народний артист України, лауреат Національної премії ім.Шевченка, головний диригент і художній керівник Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України, член-кореспондент НАН України. Він викладав у Національній музичній Академії з 1992 року.
 
 

Нагадаємо, Міністерство культури неодноразово зверталися до Національної музичної академії України з проханням відмовитися від імені П.І.Чайковського у назві закладу. Міністр зазначає, що відповідно до цієї норми, імена присвоюються, щоб увічнити пам’яті про осіб, які внесли вагомий внесок у боротьбу за незалежність, розбудову України, але сам композитор ідентифікував себе як "корінна російська людина" і його діяльність не була пов’язана з НМАУ.

Також були проведені дослідження, за результатами якої музикознавці сходилися на тому, що російський композитор немає жодного стосунку до Києва та академії, тому МКІП і наполягає на відмові від використання імені Петра Чайковського у назві Київської консерваторії.

Додамо, НМАУ з приводу необхідності перейменування закладу надавали безліч рекомендацій у профільному комітеті Верховної Ради, Експертній Раді з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при МКІП та від Українського інституту національної пам’яті, однак на зборах трудового колективу їх вкотре вперто ігнорують та відмовляються перейменовувати заклад, і це попри те, студенти, аспіранти й молоді викладачі виступають за перейменування.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!