У Києві демонтують пам’ятники Щорсу та Ватутіну

665 0
Міністерство культури підтримало цю ідею.
Пам

Пам'ятники Ватутіну і Щорсу / Фото: Суспільне

У Києві демонтують пам’ятники Щорсу та Ватутіну. Відповідне рішення 9 листопада підтримали на засіданні Експертної ради Міністерства культури.

Джерело: міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко

«Сьогодні на засіданні Експертної ради Міністерства культури та інформаційної політики України з подолання наслідків русифікації та тоталітаризму прийняли важливі рішення. Спойлер: Ватутіну і Щорсу не місце в публічному просторі України. Детальніше згодом, в офіційному рішенні ради», – пояснив він. 

Читайте також: У Києві петиція із закликом не встановлювати новорічну ялинку набрала необхідну кількість голосів 

Київрада ще в березні 2017 року вирішила звернутися до Мінкульту щодо перенесення пам’ятника Щорсу. Після обговорення ініціативи у Міністерстві культури пропозицію мали винести на розгляд Кабміну. У травні 2022 року депутати Київради ухвалили рішення «Про організаційно-правові заходи щодо усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з культурою та історією Росії та СРСР, з публічного простору міста Києва». Серед них пам'ятник Ватутіну у Маріїнському парку, три пам'ятники Пушкіну, георгіївська стрічка на станції метро «Героїв Дніпра».

У вересні цього року у Києві зареєстрували петицію, аби демонтувати пам'ятник Щорсу на бульварі Шевченка і на його місці встановити монумент на честь королеви Великої Британії Єлизавети ІІ.

Нагадаємо, у Києві перейменували понад 180 міських об’єктів, назви яких пов’язані з росією та її сателітами. Також у застосунку «Київ Цифровий» запустили опитування щодо доцільності повернення історичних назв ще 32 міським об’єктам.

Софіко Векуа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!