Київ

У Києві фіксують найбільше порушень мовного закону. У яких сферах

766 0
Уповноважений із захисту держмови Тарас Кремень розповів, що саме у столиці країни Києві він фіксує найбільше скарг на порушення норм закону про держмову, насамперед – у сфері обслуговування.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

За перші два місяці 2023 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 455 звернень. Вони стосуються порушення норм "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Найбільше звернень – 192 – з приводу відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, які обслуговують споживачів, 81 звернення - порушення безпосередньо під час обслуговування.
 
Залишається проблема з дотриманням вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення (ст. 28). 31 звернення щодо зовнішньої реклами та вивісок, 13 – порушення законодавства про державну мову педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти, 5 – надання медпослуг.
 
Найбільше повідомлень про порушення надійшло саме з Києва (159), Одеської (66), Харківської (47), Дніпропетровської (42), Миколаївської (24) та Київської (20) областей. В інших регіонах кількість звернень не сягає і десяти.
 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!